| |

Literaire Route Noordwijk

Sommige plaatsen inspireren tot mooie literatuur. Natuurlijk denk je dan al snel aan steden als Parijs, Londen, New York of Amsterdam. Maar ook Noordwijk heeft een link met een aantal literaire werken. Reden genoeg voor het Letterkundig museum om in hun app een literaire wandelroute in Noordwijk op te nemen. Op een zonnige zaterdag ging ik vriendinnen J. en P. op stap om de route te wandelen. Hieronder een verslag.

Literaire wandeling Noordwijk

Omdat we hebben afgesproken op het Palace plein beginnen we halverwege de route. Via de app krijgen we informatie over deze plek, voorgelezen door acteur Hans Croiset. Vroeger stond op deze plek het befaamde Palace Hotel. Noordwijkers spreken blijkbaar beroerd Engels, want Palace wordt hier uitgesproken als Palas vertelt de app. Het hotel speelt een rol in het boek Vloed van de Noordwijkse schrijfster Susan Smit. Omdat het plein (dan wel gat) niet zo fotogeniek is maakte ik een foto van de kust.

Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan.

Zeer bekende regels van Hendrik Marsman. Nou ging dat natuurlijk niet over Noordwijk, maar Marsman verbleef hier wel, aan de andere kant van het Palace Plein, van 1921 tot 1923.

Literaire wandeling Noordwijk

Nadat we het café ’t Zeepaardje gepasseerd zijn, waar J.B. Charles volgens de overlevering staande aan de bar een boek schreef, komen we bij het bekende hotel Huis ter Duin. Onder andere Sigmund Freud was daar ooit te gast. Zijn bezoek aan Noordwijk moest hij alleen even onderbreken voor een consult met Gustav Mahler die, in het nabijgelegen Leiden (mijn stadje!), over zijn huwelijksproblemen wilde babbelen met Freud.

Villa de Duinen (foto hierboven) is versierd met een aantal teksten uit literaire werken. We bekijken het van een afstandje.

Literaire wandeling Noordwijk

De volgende stop (en het eind van de oorspronkelijke route) is de Algemene Begraafplaats van Noordwijk. Een prachtige, indrukwekkende begraafplaats. Hier ligt de schrijfster Maria Dermoût begraven.

Ook Albert Verwey is hier begraven. Vlakbij Verwey ligt ook Freddy Heineken begraven, die zelf natuurlijk geen boeken schreef, maar wel regelmatig het onderwerp was van boeken. En hij produceerde bovendien de film Als twee druppels water, een verfilming van De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans.

Omdat het nogal heet is en we geen zin hebben om nog naar het begin van de route te lopen (en dan dezelfde route weer terug) besluiten we het begin van de route over te slaan en weer aan te haken op ongeveer 1/3 van de route, waardoor we een mooi rondje lopen. We komen dan aan bij het bronzen beeld van Albert Verwey, op de plek waar ooit zijn Villa Nova stond.

Literaire wandeling Noordwijk

Dan door naar het Vuurtorenplein. Dat een rol speelt in het boek De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch (hehe, eindelijk eens verwijzing naar een boek dat ik zowaar gelezen heb). Daar leren we dat het licht van de vuurtoren geen zwaailicht is (zoals Mulisch schrijft), maar een knipperlicht. Fijn dat dat even is rechtgezet.

Literaire wandeling Noordwijk

Uit: De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch:

Hij zette de motor af en stapte uit: de klap, waarmee hij het portier dichtsloeg, was als de punt achter een zin. Als de hoofdletter van de volgende verrees het ruisen van de branding – hoorbare stilte, waar het licht van de vuurtoren doorheen reisde als iets dat stiller was dan stil

Literaire route Noorwijk

Inmiddels zijn we weer bijna bij ons beginpunt en zit de wandeling er voor ons op. En als we dan toch in Noordwijk zijn, moeten we natuurlijk ook even met de voetjes in het water. Zalig.

Literaire route Noorwijk

We besluiten onze wandeling met een heerlijke high-tea aan het strand, met dit uitzicht. Een fijne afsluiter van een mooie wandeling en een gezellige middag met vriendinnen.

Over de app
Literaire route NoordwijkDe route die wij (deels) hebben gelopen komt uit de app Literaire Routes (LitRoutes als je zoekt in iTunes) van het Letterkundig museum. Nadat je de app hebt gedownload moet je je eenmalig registreren om de routes te kunnen downloaden. Zodra je op pad gaat start je de gekozen tour.  In de app staat aangeven hoe lang de wandeling ongeveer duurt en hoe de app verder te gebruiken is, het wijst zich redelijk vanzelf. Op het kaartje in de app kun je heel goed zien waar je je bevindt en op welke plaatsen informatie beschikbaar is. Zodra je daar bent kun je het commentaar beluisteren,  dit commentaar wordt voorgelezen door acteur Hans Croiset. Wil je niets missen van wat hij vertelt dan is het aan te raden om een koptelefoon mee te nemen (zoals de app zelf ook al adviseert), want op veel plaatsen op de route rijden auto’s langs waardoor het commentaar soms lastig te volgen is. Naast het gesproken commentaar bevat de app ook beeldmateriaal en fragmenten van besproken boeken. Als je de informatie bij een locatie hebt beluisterd wordt dat ook in de app aangegeven, zo kun je dus ook precies zien waar je al bent geweest en welk deel van de route je nog moet.

Conclusie
Al met al een erg prettige manier om een wandeling te maken, de route is heel duidelijk en door alle informatie is het net of je met een gids op stap bent. En, de app is geheel gratis. Ook als je (zoals ik) de auteurs uit de wandeling niet of nauwelijks kent is het een leuke manier om wat meer van Noordwijk te zien dan alleen het strand en de boulevard. Naast de tour door Noordwijk heeft de app ook nog een wandeling door het Den Haag van Jan Siebelink en een Louis Couperus wandeling door Den Haag.

Update 2023: de hieroven genoemde app bestaat inmiddels niet meer. Wel kun je deze, en nog een aantal andere literaire wandelroutes vinden op de website van routemaps.

Vergelijkbare berichten

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.