Vijf recente podcasttips

Ik ben dol op podcasts. Ik luister er al jaren naar. Tijdens het wandelen, in de trein, voor ik ga slapen, als ik aan het puzzelen of borduren ben. Heerlijk. Er zijn talloze podcasts en er komen er ook nog steeds regelmatig nieuwe bij. Vandaag deel ik paar van mijn recente favorieten.

DNAzaten

Een paar jaar geleden waren er kort na elkaar een aantal verhalen in het nieuws over vruchtbaarheidsartsen die hun eigen zaad hadden gebruikt om vrouwen zwanger te maken. Je kunt je bijna niet voorstellen wat voor impact dat kan hebben op het leven van mensen. Ineens heb je er meer dan vijftig halfbroers en -zussen bij. Tenzij je zoals Juul en Jelmer een van die donorkinderen bent van zo’n arts. In DNAzaten gaan ze op bezoek bij een aantal van die nieuwe halfbroers en -zussen om te vragen hoe ze dit beleefd hebben. In het tweede seizoen spreken ze ook met ouders (die dus de arts destijds bezochten), de biologische kinderen van zo’n arts (een andere arts dan waar zij zelf van afstammen) en andere betrokkenen. Dat levert een hoop boeiende gesprekken op.


Gonzo

Regelmatig verschijnt er een artikel in de krant of een tijdschrift wat dan een tijdje het gesprek van de dag is. In de GONZO podcast, met voormalig hoofdredacteur (van Panoroma) Frans Lomans en journalist en presentator Merel Westrik, vertellen journalisten over het meest spraakmakende verhaal uit hun carrière. Hoe kwam het tot stand, hoe verliep het interview of het onderzoek en wat gebeurde er na publicatie. Erg interessant als je een beetje geïnteresseerd bent in journalistiek of media.


Over geld praat je niet

Jarenlang vond ik aandelen en crypto maar ingewikkeld en iets wat ik nooit zou kunnen begrijpen. Inmiddels heb ik me er een klein beetje in verdiept en beleg ik ook zelf. In deze podcast van Vincent Kouters, financieel journalist, en Aaf Brandt Corstius, columnist en schrijfster, komen diverse financiële onderwerpen op een hele luchtige en begrijpelijke manier voorbij. Het gaat over aandelen, ETF’s, crypto, besparen, tonnair worden, en nog veel meer. Ik steek er iedere keer wel weer iets van op.


De laatste dagen van… George Michael

Na seizoenen over John Lennon, Freddie Mercury en Marvin Gaye staat het nieuwe seizoen van De laatste dagen van… deze keer in het teken van George Michael. Via zijn jeugd, de jaren met Wham! en zijn solocarriere tot aan het het tragische einde van zijn leven. Je krijgt een heel goed beeld van George Michael. En de losse zangpartijen zijn weer prachtig om te horen.


How to Fail with Elizabeth Day

Elizabeth Day kende ik al als schrijfster van Het feest en De huisgenoot. Maar een tijdje geleden ontdekte ik pas haar podcast How to Fail. Hierin spreekt ze met, voornamelijk, Britse beroemdheden over hun grootste vergissingen/fouten en bespreekt ze wat ze hiervan geleerd hebben. Soms heel mooi en insprirerend, vaak ook grappig. De afleveringen met Dawn French, Caitlin Moran en Meg Mason zijn in ieder geval aanraders.


Podcasts luisteren?

Via bovenstaande links kun je de genoemde podcasts direct luisteren via Spotify. Maar uiteraard kun je ze ook opzoeken in je favoriete Podcast-app. Ik luister ze zelf allemaal via Apple podcasts.

Verder lezen

Veel van de makers van bovenstaande podcasts hebben ook boeken geschreven die aansluiten bij de podcast. Zo schreef Jelmer van DNAzaten een jeugdroman, KID, gebaseerd op zijn eigen verhaal. Verscheen van Vincent Kouters het boek Over geld praat je wel, over hoe je tonnair wordt en al het andere wat je altijd al had willen weten over geldzaken. En verscheen van Elizabeth Day het boek How to Fail (ook de Nederlandse titel), over het van onze fouten leren en over niet bang zijn.

Via bovenstaande links kun je de genoemde boeken/artikelen direct bestellen bij Bol.com. MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie. Dus heel erg bedankt als je via deze link bestelt. Maar uiteraard vind je de genoemde boeken/artikelen ook bij je lokale boekhandel/winkel.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.