|

Roald Dahl

The Roald Dahl Treasury

Zoals velen ben ik opgegroeid met de boeken van Roald Dahl. Uren leesplezier heb ik gehad met onder andere De Heksen, Sjakie en chocoladefabriek, Matilda en vooral met mijn grote favoriet De GVR. Zijn kinderboeken leende ik vooral uit de bieb, dus heb ik niet in mijn boekenkast staan. Gelukkig kwam ik onlangs The Roald Dahl Treasury tegen toen ik in mijn lunchpauze even Boekhandel Stevens in Hoofddorp bezocht.

The Roald Dahl Treasury

Een prachtig en lekker kloek (engelstalig) verzamelwerk met fragmenten uit het hele oeuvre van Dahl. Het boek is onderverdeeld in vier delen; Animals (dieren), Magic (magie), Family, friends and foes (familie, vrienden en vijanden) en Matters of importance (belangrijke zaken). Naast tekstfragmenten staan er ook heel veel tekeningen in van onder meer Quentin Blake. Echt een mooie aanwinst voor mijn boekencollectie. Ik zie dat er ook een Nederlandse versie bestaat, Roald Dahl’s schatkamer, helaas is deze niet meer leverbaar, maar deze is vast tweedehands nog wel te vinden voor de liefhebbers. En dus echt niet alleen maar leuk voor kinderen, ook voor volwassenen is het boek een waar cadeautje.

De Heksen - Roald Dahl

Mijn aanschaf is precies op tijd voor Roald Dahl dag op 13 september. Jaarlijks worden er op (en rondom) de verjaardag van Dahl, 13 september dus, allerlei activiteiten georganiseerd en is er extra veel aandacht voor zijn verhalen en personages. Dit jaar helemaal, omdat het 50 jaar (!) geleden is dat Charlie and the Chocolate Factory (Sjakie en de chocoladefabriek) verscheen.

Hoewel de meeste festiviteiten in Engeland plaatsvinden wordt er ook in Nederland het een en ander georganiseerd.

  • Zo kun je in de bibliotheek in de Rotterdamse wijk Feijenoord kijken naar de Sjakie en de chocoladefabriek film en is er een Roald Dahl quiz.
  • NPO Cultura zendt vanaf 20.15 een interview met Roald Dahl uit en ook een aflevering van Hier is Adriaan van Dis. Met Roald Dahl. En er wordt afgesloten met een televisiedrama naar een verhaal van Dahl.
  • Uitgeverij De Fontein heeft voor leerlingen van 9 tot 12 jaar een werkboekje laten ontwikkelen om meer te leren over het werk van Roald Dahl en illustrator Quentin Blake.
  • Op de officiële Roald Dahl site zijn allerlei leuke zaken te vinden, zo kun je een Charlie party pack downloaden met uitnodigingen, knutselideeën en spelletjes (wel in het Engels) en kun je lezen wat er allemaal georganiseerd wordt om Roald Dahl dag te vieren
  •  Op maandag 15 september organiseert de Engelse uitgeverij Puffin Virtually live, waar je onder andere live, vanachter je computer, mee kunt tekenen met Quentin Blake. Leuk!

Bovendien lees ik net ook nog dat er een heus Roald Dahl museum is in Engeland! Hoewel het vooral op kinderen gericht is wil ik het toch ook graag ooit nog eens bezoeken, al was het maar om de beroemde schrijfstoel van Dahl te zien waarin hij zittend, met alles bij de hand, veel van zijn werk schreef.

Sjakie en de chocoladefabriek - Roald Dahl

Fans van Roald Dahl kan ik overigens ook van harte de biografie Verhalenverteller (Storyteller in het Engels) van Donald Sturrock aanraden. Ook al een enorm boekwerk dat een mooi portret schetst van een van ’s werelds favoriete schrijvers.

Hou jij ook zo van Roald Dahl? Wat is jouw favoriete boek of karakter?

Bestel boeken van Roald Dahl

Via bovenstaande links kun je de genoemde boeken/artikelen direct bestellen bij Bol.com. MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie. Dus heel erg bedankt als je via deze link bestelt. Maar uiteraard vind je de genoemde boeken/artikelen ook bij je lokale boekhandel/winkel.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.