| |

Recensie: Why go. Ontmoetingen met Pearl Jam – Mark van Schaick

Mocht je nu, net als ik, rond de veertig zijn, dan kan het bijna niet anders dat je in je middelbareschoolperiode vaak naar grunge hebt geluisterd, op schoolfeesten wel eens hebt staan pogoën en de houthakkersblouse een standaard onderdeel van je garderobe was. Want begin jaren negentig waren bands als Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden en Alice in Chains niet van de radio en MTV weg te slaan. Grunge was hot en Seattle was the place to be voor bands.

Ook Mark van Schaick zat er middenin, maar dan vooral als journalist voor muziektijdschrift OOR. In die hoedanigheid mocht hij regelmatig afreizen naar Seattle om verslag te doen van de ontwikkelingen. En sprak hij Pearl Jam en veel andere bands, zowel in Seattle als in Nederland. Pearl Jam is een van de weinige bands uit die tijd die nog altijd platen maakt, tourt en bovenal een enorme fanschare heeft. Dat was ook wel te merken toen de concerten die Pearl Jam in juni gaf in Amsterdam binnen een mum van tijd waren uitverkocht.

Recensie: Why go. Ontmoetingen met Pearl Jam - Mark van Schaick

In Why go. Ontmoetingen met Pearl Jam doet Mark van Schaick verslag van de gesprekken die hij door de jaren heen had met de band, maar ook met bevriende muzikanten. Dat levert niet alleen boeiende informatie op over de muziek van Eddie Vedder en zijn vrienden, maar laat ook goed zien wat er met een band gebeurt wanneer ze een grote hit hebben. Waar Van Schaick eerst nog vrijwel altijd welkom is om een paar uur rond te hangen bij de band en ze de hemd van het lijf mag vragen, wordt het later steeds lastiger om ze zelfs maar een kwartiertje te mogen spreken.

Interviews met Pearl Jam

Veel van de gesprekken die de journalist had met Pearl Jam, maar ook bijvoorbeeld met leden van bevriende band Soundgarden, kun je compleet uitgeschreven teruglezen in het boek. Absoluut interessant, maar wat mij betreft toch ook een beetje een zwak punt van het boek. Want dat leunt nu wel heel erg op die interviews. Die zijn zeker boeiend, daar niet van, maar een heel boek met voornamelijk interviews is toch vooral interessant voor de echte fans. Gelukkig biedt de achtergrond over hoe deze interviews tot stand kwamen een mooie extra en is dat wat het boek toch ook wel weer de moeite waard maakt.

Vooral voor de echte fans

Why go is vooral een boek voor de echte Pearl Jam fans en voor iedereen die opgegroeid is met de grungemuziek. En mocht je, net als ik, een bezoek aan Seattle gaan brengen, dan is het ook goede inspiratie voor het bezoeken van een aantal plaatsen die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van Pearl Jam.

Bestel Why go. Ontmoetingen met Pearl Jam van Mark van Schaick bij Bol.com (MirandaLeest ontvangt een kleine commissie).

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.