|

Recensie: Weerstand – José Fernanda

Het leven van Nanny is geen pretje. Ze is weg bij haar man en mag van hem maar sporadisch contact hebben met haar jonge dochtertjes. Ook drukt haar zware jeugd nog altijd een enorm stempel op haar leven. Ze volgt een opleiding aan de kunstacademie, maar  probeert vooral vergetelheid te zoeken in drank en relaties met foute mannen.

Geen recept voor een gelukkig leven of een vrolijk boek, zoveel is duidelijk. Maar schrijfster José Fernanda maakt er, wat mij betreft, wel een enorm loodzwaar en treurig geheel van in Weerstand. Nauwelijks enige luchtigheid of humor en het lukte me dan ook met de beste wil van de wereld niet om hoofdpersoon Nanny sympathiek te vinden. En dat is vervelend om te zeggen, want het boek is gebaseerd op het leven van de schrijfster zelf.

Maar het blijft mij te onsamenhangend. Ik begreep gewoon erg weinig van Nanny en haar beweegredenen. Waarom kan ze wel een kunstopleiding volgen, maar kan ze niet voor haar kinderen zorgen? Waarom kan ze haar zus, die zo te horen stinkend rijk is, niet om hulp vragen? Waarom is ze zo bang voor haar man? Allemaal vragen waar ik geen antwoord op kreeg, of in ieder geval niet voldoende om begrip te krijgen voor de keuzes die Nanny maakt.

Ik begrijp dat Fernanda hiervoor een boek schreef over haar jeugd, Weerloos. En vermoed dat veel van die antwoorden daarin misschien wel te vinden zijn. Maar dit is een losstaand boek en voor mij ontbrak de opbouw en samenhang gewoon. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het boek niet uitgelezen zou hebben als het geen recensie-exemplaar was geweest. Daarvoor bleven het voor mij te veel losse flarden en greep het verhaal, maar vooral hoofdpersoon Nanny, me niet genoeg.

De schrijfstijl is absoluut niet slecht, maar gewoon helaas niet echt mijn smaak. Mocht je toch iets van deze schrijfster willen lezen dan denk ik dat je het beste kunt beginnen met haar eerste boek, Weerloos.

Over Weerstand van José Fernanda

Recensie: Weerstand - José FernandaNa een jeugd met een gewelddadige vader en een moeder die haar blik daarvan afwendde, zoekt Nanny veiligheid in een verstandshuwelijk. Op de kunstacademie ontdekt ze wat haar écht raakt: de kleuren waarmee ze zich kan uitdrukken.
Het huwelijk wordt gaandeweg ondraaglijk, en ze vlucht. Haar kinderen laat ze noodgedwongen achter. Wanneer ze eigen woonruimte heeft gevonden en haar voogdij wil verzilveren, wordt ze steeds door haar ex-man, juridische instanties en de Raad voor de Kinderbescherming tegengewerkt.
Ze leidt inmiddels een turbulent bestaan met uitgaan, drank, roekeloze avonturen en kortstondige liefdes. Er zijn weinig zekerheden buiten de enkele vrienden die haar blijven steunen. Maar het gemis van haar kinderen en haar strijd tegen de onrechtvaardige instanties, breken haar regelmatig op. Soms wil ze het leven opgeven om van haar pijn verlost te zijn.
Dan nemen Nanny’s dochters het initiatief en lijkt alles ten goede te keren.

Details Weerstand José Fernanda

Titel: Weerstand
Auteur: José Fernanda
Uitgeverij: De Kring
ISBN: 9789462970151
MirandaLeest zegt: Zeker niet slecht geschreven, maar ik voelde te weinig sympathie voor de hoofdpersoon om echt goed in het verhaal te komen.

De boeken van José Fernanda bestellen? Dat kan via onderstaande links bij bol.com (MirandaLeest ontvangt een kleine commissie).

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik heb ‘Weerloos’ een paar jaar terug gelezen en veel van jouw vragen, worden in dat eerste boek beantwoordt. Daarna begrijp je de beweegredenen en de gevoelens van Nanny beter in ‘Weerstand’. Haar jeugd was echt vreselijk en haar eerste huwelijk was ook een hel. Ik hoop dat je ooit nog overstag wil gaan om ‘Weerloos’ ook te lezen, want dat boek maakt het verhaal wel completer zeg maar 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.