Selfpublished boeken staan niet echt op mijn radar. Over het algemeen ben ik niet erg onder de indruk van de kwaliteit (zowel inhoudelijk als de productie van de boeken). Maar zo af en toe kan het geen kwaad om ze toch eens een kans te geven. Toen schrijver Hans Manders me benaderde om zijn boek Vroeger komt nooit meer terug te lezen werd ik geïntrigeerd door het verhaal en besloot de selfpublished boeken weer een kans te geven.
Dat leverde een aangename verrassing op, want Vroeger komt nooit meer terug beviel uitstekend. Het verhaal draait om een groep mannelijke studenten die in de jaren zeventig met elkaar in een klooster in Nijmegen komen te wonen bij een groep kloosterlingen. Na hun studententijd raken ze het contact een beetje kwijt en zien elkaar alleen nog zo nu en dan tijdens een reünie. Na dertig jaar besluiten ze, op een enkeling na, gezamenlijk naar Rome te reizen bij wijze van weerzien. De grote vraag die hen allen bezighoudt, wat is er geworden van huisgenoot Jozef en zou hij in Rome zijn gezicht laten zien?
Hoewel het taalgebruik bij tijd en wijle voor mij een tikje gedateerd aandoet, klopt het wel bij de setting van het verhaal. Hoewel ik zelf van een andere generatie ben en niet gelovig ben opgevoed, had ik direct een goed beeld van Nederland in de jaren zeventig. Waarbij het Katholieke geloof nog de standaard is, maar de jongeren uit die tijd proberen zich er langzaam van los te maken. Manders weet die sfeer mooi neer te zetten, niet door extreme gebeurtenissen of ervaringen, maar juist door het delen van hele simpele, alledaagse belevenissen.
Dat is eigenlijk ook wel exemplarisch voor het hele boek. Eigenlijk gebeurt er weinig opzienbarends, maar door het fijne tempo van het verhaal, de afwisseling van heden en verleden, en de prettige sfeer en schrijfstijl blijf je geboeid tot het eind. Vooral blijf je je afvragen wat er met huisgenoot Jozef is gebeurd. Hoewel dat uiteindelijk [spoiler alert] niet helemaal duidelijk wordt, maakt dat het verhaal niet minder. De spanning die de groep ook duidelijk voelt over wat er met hem is gebeurt is voldoende om het interessant te houden.
Jozef was de wat vreemde vogel van de groep en ook vaak het mikpunt van pesterijen van de andere jongens. Iedereen is hem uit het oog verloren, maar toch heel benieuwd hoe het hem vergaan is. Dat laat ook mooi zien wat de tijd kan doen. Want hoewel niemand hem destijds al dierbare vriend zag (althans, dat idee kreeg ik) wordt er nu met veel plezier aan hem teruggedacht.
Een mooie bijrol is er ook voor de stad Rome, waar deze reünie-reis plaatsvindt. Het is duidelijk dat de schrijver een groot liefhebber is van de stad. Zelf was ik er een paar jaar terug. En hoewel ik het prachtig vond en bijzonder om zoveel historische gebouwen te zien, staat de stad me vooral bij als druk, luidruchtig en relatief smerig. Maar door de enthousiaste beschrijvingen van Manders over de stad begin ik me toch ook weer iets meer van de charme van de stad te herinneren.
Al met al is Vroeger komt nooit meer terug van Hans Manders dus een zeer aangename, tikje weemoedige, roman over vriendschap, volwassen worden en het verstrijken van de tijd.
Over Vroeger komt nooit meer terug van Hans Manders
1977-1981. Zeven jongens uit Brabant en Limburg. Ze studeren aan de universiteit van Nijmegen. De tijd is op drift, maar ze bewonen kamers op een studentengang in een klooster, waar ze in de refter te midden van de kloosterlingen groene soep, blote kindertjes in het gras en andere smakeloze gerechten nuttigen. Meisjes op hun kamer uitnodigen is toegestaan, maar ze daar laten slapen is ten strengste verboden, evenals Jezusbeelden weghalen op de kloosterzolder. Een half mensenleven later vliegen vijf van de zeven jongens van toen met hun echtgenotes naar Rome. Een van de voormalige ganggenoten blijft vanwege vliegangst in Nederland achter. Nummer zeven hebben ze al meer dan dertig jaar niet gezien. Maar dat hij, de kunsthistoricus, bij een van de monumenten klaar staat om hen rond te leiden, is niet geheel denkbeeldig. ‘Vroeger komt nooit meer terug’ gaat over de wisseling der seizoenen, een onbereikbare geliefde, fases in een mensenleven, haar dat verdwijnt of steeds grijzer wordt, de schijnbare tijdloosheid van de eeuwige stad. Over de tijd die onherroepelijk voorbij gaat en de poging daar weerstand aan te bieden door er een boek over te schrijven.
Titel: Vroeger komt nooit meer terug
Auteur: Hans Manders
Uitgeverij: Brave New Books
ISBN: 9789402142853
MirandaLeest zegt: Aangenaam verrast door deze prettige, tikje weemoedige, roman over vriendschap, volwassen worden, herinneringen en het verstrijken van de tijd.
Dit boek is uitgegeven door Brave New Books, waar je zelf je eigen boek kunt uitgeven. En je kunt het via onderstaande link bestellen bij Bol.com
Ik heb zelf ook slechte ervaringen met self pub boeken, maar mijn vermoeden dat er af en toe toch echt mooie boeken tussen moeten zitten is bij deze dus bevestigd 😉
Leuk boek. Ik ken Rome redelijk en het was alsof ik er bij was. Maar ook het Nijmeegse deel heel leuk. Ik ken de plek van het klooster, met vlak erbij de zaal Roomsch Leven, vaak geweest voor het begin van een wandelmars. Heb het boek inmiddels twee keer gelezen, lekker genieten was het