Recensie: Vertrouw op mij – Sophie McKenzie

Hoewel de Maand van het spannende boek pas in juni is las ik afgelopen maand al veel spannende boeken. Onder andere Lieve Mama van Esther Verhoef, Het meisje in de trein van Paula Hawkins (recensie verschijnt 15 mei als onderdeel van de blogtour) en ook Vertrouw op Mij van Sophie McKenzie. Een schrijfster die ik nog niet kende, maar waar ik dankzij een recensie-exemplaar van A.W. Bruna kennis mee mocht maken.

Over het boek
Vertrouw op mij - Sophie McKenzie recensieJulia was degene bij wie Livy altijd terechtkon, sinds de twee vriendinnen elkaar vijftien jaar geleden vonden na de moord op Livy’s zus, Kara. Wanneer Julia dood in haar huis gevonden wordt, kan Livy dan ook niet geloven dat ze zelfmoord heeft gepleegd, zoals wordt vastgesteld. De Julia die zij kende was het tegenovergestelde van hoe Julia’s familie haar afschildert: als een egoïstisch en neurotisch persoon. Livy staat echter alleen in haar ongeloof. Ze wil koste wat kost bewijzen dat Julia niet zelf haar leven heeft beëindigd. Ze kan nog niet vermoeden dat haar zoektocht alles op losse schroeven zet wat ze over haar beste vriendin dacht te weten. En de waarheid die ze uiteindelijk boven water krijgt, kan ook haar eigen leven verwoesten…

Mijn mening over het boek
Livy gelooft niet dat de dood van haar beste vriendin zelfmoord was en gaat, met gevaar voor eigen leven, op onderzoek uit. Al snel blijkt dat ze Julia misschien toch niet zo goed kende als ze dacht. En ook andere mensen in haar leven blijken niet te zien wie ze dacht.

Wie je wel of niet kan vertrouwen is natuurlijk een populair uitgangspunt voor een literaire thriller. Maar Sophie McKenzie slaagt erin met Vertrouw op mij toch een razend spannend verhaal neer te zetten. Vlot geschreven en hoewel de dader uiteindelijk iemand is die ik ook op mijn verdachtenlijstje had staan, werd ik toch ook nog vaak heen en weer geslingerd tussen andere verdachten. Precies zoals ik het graag heb in een literaire thriller, het moet niet te snel duidelijk worden worden hoe het zit.

Het enige waar ik een beetje een vraagteken bij zet in dit verhaal is dat Julia wordt omschreven als een zeer sympathieke en populaire vrouw. Iemand met veel vrienden zou je dus verwachten. Dus waarom zijn Livy en Damian (de geheime vriend van Julia) dan de enige die denken dat het geen zelfmoord geweest is?

Maar goed, dat is echt een klein kritiekpuntje, want Vertrouw op mij is gewoon een uitstekende literaire thriller en deed mij een beetje denken aan Sophia Hannah, een van mijn favorieten. Dus ik ben in ieder geval erg nieuwsgierig geworden naar meer werk van Sophie McKenzie.

Titel: Vertrouw op mij
Oorspronkelijke titel: Trust in Me
Auteur: Sophie McKenzie
Vertaling: Guus Van der Made
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400502543
MirandaLeest zegt: Sterke literaire thriller, voor liefhebbers van onder andere Sophie Hannah.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.