Recensie: Pocketatlas van afgelegen eilanden – Judith Schalansky

Over het boek
Pocketatlas van afgelegen eilanden - Judith Schalansky
In De pocketatlas van afgelegen eilanden neemt Judith Schalansky ons mee naar vijftig afgelegen oorden – van Tristan da Cunha tot het atol Clipperton, van Christmaseiland tot Paaseiland – en vertelt ze grenzeloos absurde verhalen, zoals alleen de werkelijkheid die kan bedenken.

Het zijn verhalen over zeldzame dieren en zonderlinge mensen – over gestrande slaven en eenzame natuuronderzoekers, verdwaalde ontdekkers en verwarde vuurtorenwachters, vergeten schipbreukelingen en muitende matrozen.

Kortom: over vrijwillige en onvrijwillige Robinsons – die bewijzen dat de avontuurlijkste reizen nog altijd in het hoofd plaatsvinden, met de vinger op de landkaart.

Mijn mening over het boek

Pocketatlas van afgelegen eilanden - Judith Schalasny recensie

Om te beginnen: wat een beauty van een boekje. Een knaloranje kaft en dito blauwe pagina’s zorgen ervoor dat het er lekker opvallend uitziet. Ik vind het sowieso een hele toffe kleurencombinatie. Als je het boekje vervolgens openslaat komt dat zelfde blauw weer terug op de pagina’s waar de eilanden zijn afgebeeld, want de helderblauwe pagina’s dienen gelijk als zee waar de eilanden zich in bevinden. Leuk gevonden.

Pocketatlas van afgelegen eilanden - Judith Schalansky

Aan elk eiland worden vier pagina’s besteed. Een korte introductie, met de ligging, grootte, aantal inwoners en een korte tijdlijn. De al eerder genoemde blauwe pagina met de afbeelding van het eiland. En vervolgens twee pagina’s met een kort verhaal over het betreffende eiland. En dat eilanden een goede inspiratiebron zijn voor bijzondere verhalen dat mag geen verbazing wekken. Na het lezen van dit boekje begon ik de eilandengekte van Boudewijn Buch ineens een stuk beter te begrijpen.

Want je waant je bijna een ontdekkingsreiziger tijdens het lezen. De meeste eilanden zijn niet echt bekend bij het grote publiek, laat staan dat we er ooit een keer terecht komen. En als je je bij een eiland een idyllisch bounty-eiland voorstelt, waar je gastvrij door de bewoners wordt onthaald, dan helpt de Pocketatlas van de afgelegen eilanden je snel uit die droom. Want meestal is er sprake van desolate eilanden, waar wanhoop en honger het lot zijn van de mensen die daar belanden. En als je al eilandbewoners tegenkomt dan zijn die de bezoeker lang niet altijd gunstig gezind. Het is dan ook niet gek dat de eilanden vaak namen hebben gekregen waarvan je nou niet direct zin krijgt om een ticket te boeken. Wat dacht je van Deception Island, Danger Islands of Napuka (eilanden van de teleurstelling). Niet heel uitnodigend toch?

Maar geweldig fascinerende verhalen levert het wel op. Ik las het in een paar dagen uit, maar het leent zich er bij uitstek voor om op je gemak door te bladeren en af en toe één verhaal uit te lezen en je vervolgens in je luie stoel even ontdekkingsreiziger te wanen.

Titel: Pocketatlas van afgelegen eilanden
Oorspronkelijke titel: Atlas der abgelegenen Inseln
Auteur: Judith Schalansky
Vertaling: Goverdien Hauth-Grubben
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 9789056725358
MirandaLeest zegt: Een beauty van een boekje .

Judith Schalansky lezen?

3 gedachten over “Recensie: Pocketatlas van afgelegen eilanden – Judith Schalansky”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.