| | | | |

Recensie: Om Maarten/Jij blijft bij mij – Maarten van Roozendaal

Om Maarten in de Kleine Komedie

En ergens zingt een zanger, en gromt een contrabas
Als jij hier nu was m’n lief, dan bleef ik wel wat langer
Acda en de Munnik

Dinsdag 21 oktober was ik samen met Ilona in de Kleine Komedie bij de voorstelling Om Maarten. Een schitterende hommage aan de vorig jaar overleden Maarten van Roozendaal. Artiesten als Paul de Munnik, Ricky Koole, Beatrice van der Poel, Thomas Verbogt en Theo Nijland vertolkten daar hun versies van de nummers van Van Roozendaal, of nummers die geïnspireerd zijn op Van Roozendaal. Zoals bovenstaand nummer van Acda en de Munnik, waarmee Paul de Munnik de avond opende. Want de goede verstaander denkt bij een grommende contrabas direct aan Egon Kracht, en de zanger die onlosmakelijk met hem verbonden is is Maarten van Roozendaal.

Om Maarten in de Kleine Komedie
Om Maarten in de Kleine Komedie op dinsdag 21 oktober. Met o.a. Theo Nijland, Beatrice van der Poel, Paul de Munnik, Thomas Verbogt, Ricky Koole, Egon Kracht, Marcel de Groot, Thomas Spijkerman.  Foto van Ginette Lavell

Na prachtige bijdragen van onder andere Ricky Koole, Theo Nijland, Beatrice van der Poel en Thomas Verbogt was daar voor de pauze ineens de, voor mij, totaal onbekende Thomas Spijkerman. Het is dat ik op rij 3 zat en dus duidelijk kon zien dat hij en te blond en te jong was, maar anders, ik had durven zweren dat het Maarten van Roozendaal was. Zelfde bouw, zelfde mimiek, zelfde gebaren en qua stem kwam het ook akelig dichtbij. Met dik kippenvel op de armen de pauze in.

Waarna alle artiesten nog eens terugkwamen om wederom een of meer nummers ten gehore te brengen. En dat de nummers van Maarten van Roozendaal niet al te makkelijk zijn, bewees Beatrice van der Poel, toch niet de minste, zij raakte tijdens het zingen van Marlon compleet de draad kwijt en moest opnieuw beginnen. Helemaal niet erg.

Om Maarten - Paul de Munnik
Paul de Munnik brengt een prachtige uitvoering van Mooi. Foto van Ginette Lavell

Tijdens de voorstelling zat ik al stiekem te hopen dat iemand  nog het, misschien wel, allermooiste nummer van Van Roozendaal zou zingen. Mooi. En dat die iemand dan bij voorkeur Paul de Munnik zou zijn. En, verdomd als het niet waar is, daar kwam Paul de Munnik nog een keer het podium op om een schitterende vertolking van Mooi te brengen. Om te janken zo mooi, om de tekst van het nummer te citeren. In de zaal en zelfs op het podium werd her en der een traantje weggepinkt. Geweldige afsluiting van een hele bijzondere avond. Maar eerlijk is eerlijk. Niemand zingt Maarten zo mooi als Maarten zelf.

De voorstelling Om Maarten wordt woensdag 23 oktober nog eenmaal gespeeld in de Kleine Komedie in Amsterdam. De voorstelling is uitverkocht, er is een wachtlijst. Hou je van de muziek van Van Roozendaal doe dan zeker een poging om erbij te zijn, smeek iemand om een kaartje, koop iemand om, probeer iets.

Maarten van Roozendaal - Jij blijft bij mij

Tijdens de voorstelling op 20 oktober werd ook het boek Jij blijft bij mij gepresenteerd. Een schitterend boekwerk (want dat mogen we het wel noemen), uitgegeven door Nieuw Amsterdam, met een inleiding van Paul de Munnik*, (lied)teksten, foto’s, bladmuziek en een cd met een selectie van nummers van Maarten van Roozendaal. Vlak voor zijn overlijden stelde hij deze selectie zelf nog samen. Dus het gaat echt om de pareltjes. Ik heb het alleen even nog maar even snel doorgebladerd**, maar werd gelijk al gegrepen door een tekst De man die altijd geluk had, die, net als de songteksten van Van Roozendaal, zowel tragiek en ontroering oproepen, maar ook een lach. En een tekst als Afscheid, dat is gewoon puur kippenvel. Jij blijft bij mij is echt een prachtige verzameling. Omdat hij bij ons blijft, zoals zijn partner Eva Bauknecht in het voorwoord zegt.

En ik kan natuurlijk niet afsluiten zonder een nummer gezongen door de meester zelf. Mooi!

* Het wordt nu echt hoog tijd dat Paul de Munnik ook een boek schrijft. Want met mijn recensie van Bram en het noemen van Ik heb een steen verlegd en deze voorstelling en dit boek over Maarten van Roozendaal ben ik wel een beetje door mijn redenen heen om Paul de Munnik nog eens te noemen op mijn blog 😉
** Ik ging geen nieuwe boeken meer kopen tot het eind van het jaar. Daarmee bedoelde ik natuurlijk alleen echte leesboeken. Dit is meer een bladerboek. Dus dat telt niet 😉

Bedankt Ginette Lavell dat ik je foto’s bij dit bericht mocht plaatsen.

Helaas is veel werk van Maarten van Roozendal niet (meer) leverbaar, maar je kunt een poging doen via onderstaande links.

Via bovenstaande links kun je de genoemde boeken/artikelen direct bestellen bij Bol.com. MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie. Dus heel erg bedankt als je via deze link bestelt. Maar uiteraard vind je de genoemde boeken/artikelen ook bij je lokale boekhandel/winkel.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.