Recensie: Moderne romantiek – Aziz Ansari

Tijdens een maandje Netflix keek ik Master of None, met Aziz Ansari in de hoofdrol. Ik moest even wennen, maar vond het uiteindelijk een ontzettend geestige serie waarin alle zaken waar je als jong volwassenne mee te maken krijgt de revue passeren. De liefde, carrière, wel of geen kinderen, relaties met vrienden en familie. Noem maar op. Naar een boek van zijn hand was ik dan ook direct heel benieuwd.

Moderne romantiek is een hilarische en leerzame zoektocht naar liefde. Samen met Eric Klinenberg gaat Ansari op zoek naar hoe onze zoektocht naar de liefde verandert is in de loop der jaren. Hij doet dat aan de hand van onderzoeken, voorbeelden uit zijn eigen leven, maar vooral ook door panels waarin gesproken wordt met stellen en singles. Hoewel het boek een redelijk serieuze insteek heeft, het is écht de bedoeling om je te informeren over wat de ontwikkelingen zijn, leest het boek heerlijk weg. Dat komt door de supergrappige schrijfstijl van Ansari en de vermakelijke voorbeelden. Zeker geen saaie materie dus. Sterker nog, ik heb regelmatig erg moeten lachen, wat dacht je bijvoorbeeld van onderstaand stukje, waarin het gaat over het fenomeen ‘playing hard to get’.

Het idee dat je moet wachten en desinteresse moet veinzen is eeuwenoud. Volgens de Griekse historicus Xenophon werd Socrates op een dag benaderd door een prostituee (voor de duidelijkheid, het gaat hier niet over een pooier met de naam Socrates, maar over de beroemde filosoof, hoewel Socrates natuurlijk wel een goede naam is voor een pooier) die advies van hem wilde.

Ik vind dat geestig. Net als het stuk waarin wordt uitgelegd dat jongeren tegenwoordig zo gewend zijn om alles via tekstberichten te doen. Bellen is er niet meer bij, laat staan een brief sturen. Vroeger was het echt taboe als je het uitmaakte via een onpersoonlijk bericht, maar nu is het verbreken van je relatie via een tekstbericht de normaalste zaak van de wereld. Anzari probeert te bedenken welke nare berichten wellicht nog meer via een tekstbericht kunnen worden overgebracht. Ik moest erg lachen om het eerste en derde voorbeeld, al moeten we dit niet willen lijkt me.

Recensie Moderne romantiek - Aziz Ansari

Voorbeeld uit Moderne romantiek van Aziz Ansari

Hoewel het boek zich voornamelijk richt op Amerika (en het Westen), is er ook aandacht voor de rituelen in andere landen, zoals Argentinië en Japan. Erg interessant om te lezen, want wat voor ons nogal vanzelfsprekend lijkt is voor andere culturen niet voor te stellen. Zo zijn Japanners een stuk bescheidener en een ‘dick pic’ zullen die dan ook niet snel sturen. Als zij al gebruik maken van online daten (dat is daar toch nog een beetje taboe) dan hopen ze een leuke vrouw te scoren met een foto van hun kat of zelfs hun rijstkoker. Fascinerend toch?

De conclusie van het boek is eigenlijk dat daten zowel lastiger als makkelijker is geworden door de keuzemogelijkheden die we tegenwoordig hebben. Moderne romantiek is een zeer vermakelijk boek en wie weet heb je er nog wat aan als je op zoek bent naar een nieuwe liefde.

Over Moderne romantiek van Aziz Ansari

Recensie Moderne romantiek - Aziz AnsariAls je op zoek bent naar liefde, dan is het aanbod geen probleem: we hebben 24 uur per dag een bar in onze broekzak zitten. We beschikken over meer romantische opties dan ooit eerder in de menselijke geschiedenis. Waarom zijn zo veel mensen dan toch gefrustreerd?

Aziz Ansari, comedian en acteur, heeft met hulp van socioloog Eric Klinenberg uitgebreid onderzoek gedaan naar de liefde. Ze ontwierpen een enorm onderzoeksproject, met honderden interviews en focusgroepen van Tokio tot Parijs, en riepen de hulp in van ’s werelds bekendste sociale wetenschappers. Het resultaat is een even eye-opening als hilarisch boek over de liefde.

Titel: Moderne romantiek
Oorspronkelijke titel: Modern Romance
Auteur: Aziz Ansari (in samenwerking met Eric Klinenberg)
Vertaald door: Theo Van der Star
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij
ISBN: 9789022576281
MirandaLeest zegt: Zeer vermakelijk en geestig boek over hoe het zoeken naar de liefde de laatste jaren veranderd is. Met zeer grappige voorbeelden.

Ook benieuwd naar Moderne romantiek van Aziz Ansari? Via onderstaande links bestel je het boek direct op Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.