Recensie: Lieve Mama – Esther Verhoef

Vorig jaar bewees Esther Verhoef met De Kraamhulp al dat zij een van de beste, zo niet dé beste, Nederlandse schrijfster(s) van literaire thrillers is. Dus uiteraard was ik benieuwd of haar nieuwe boek, Lieve Mama, weer van net zulke hoge kwaliteit zou zijn.

Over het boek
Recensie Lieve Mama - Esther Verhoef
Hoever ga jij om je gezin te beschermen?

Verpleegkundige Helen is getrouwd met Werner, een succesvol horecaondernemer. Samen hebben ze drie kinderen van dertien, vijftien en zeventien.

De achttienjarige Ralf woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Hij laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. Maar daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen…

Esther Verhoef brengt met Lieve mama het gevaar onbehaaglijk dichtbij, en laat de lezer achter met de vraag: wat zou ík doen?

Je denkt dat je je grenzen kent.
Maar als je gezin in gevaar is… hoever ga je dan?

Mijn mening over het boek
Lieve Mama wisselt twee verhaallijnen met elkaar af tot ze steeds dichter bij elkaar komen. Helen lijkt het perfecte leven te hebben, een leuke man, fijne kinderen, alles wat haar hartje begeert. Ralf daarentegen heeft het niet makkelijk, foute vrienden, weinig toekomstperspectief. Werelden die ver van elkaar af lijken te liggen. Maar door een vreselijke gebeurtenis komen hun werelden steeds dichter bij elkaar. En wordt duidelijk dat geld en status zeker niet gelukkig maken.

En laat het maar aan Esther Verhoef over om daar een gruwelijk spannend, en dat bedoel ik ook letterlijk, geheel van te maken. Dit is geen boek voor mensen die niet tegen lugubere details kunnen. Er zijn echt stukken bij geweest waar ik bijna vergat te ademen, zo huiveringwekkend waren die. Ik vloog dan ook door het boek heen en kon niet wachten op de ontknoping.

De wending die het verhaal nam zag ik al even aankomen, dat is jammer, want ik mag graag op het verkeerde spoor gezet worden bij literaire thrillers. Maar echt erg is dat niet, want Verhoef schrijft zo meeslepend dat ik desondanks op het puntje van mijn stoel zat tijdens het hele boek.

De uiteindelijke finale vond ik wat abrupt en een beetje te makkelijk. Maar dat wil niet zeggen dat Lieve Mama niet de moeite waard is. Het blijft een zeer goede literaire thriller en zorgt sowieso voor een aantal uur bloedstollend leesplezier.

Titel: Lieve Mama
Auteur: Esther Verhoef
Uitgeverij: Prometheus:
ISBN: 9789044628791
MirandaLeest zegt: Lieve Mama staat garant voor een aantal uur bloedstollend leesplezier. Niet geschikt voor mensen die niet tegen lugubere details kunnen.

Deze superspannende thriller zelf lezen? Via onderstaande link kun je het boek (de papieren editie of het e-boek) direct bestellen bij Bol.com

3 gedachten over “Recensie: Lieve Mama – Esther Verhoef”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.