|

Recensie: Is it just me? – Miranda Hart

Voor het slapengaan mag ik graag nog even een half uurtje naar een luisterboek luisteren. Heerlijk in het donker langzaam wegdommelen (hoe interessant het boek ook is), zalig. Want wie zegt dat voorgelezen worden alleen voor kinderen is? Vooral biografieën mag ik graag luisteren, zeker als ze door de hoofdpersoon zelf worden voorgelezen, of Johnny Depp*, dat mag ook.

De laatste tijd heb ik vooral veel naar luisterboeken van Engelse comedians geluisterd. Stephen Fry hoor ik sowieso graag praten, hij spreekt zo heerlijk Brits Engels, zelfs als hij het telefoonboek zou voorlezen zou ik nog genieten. Geen wonder dus dat ik heb genoten van zijn biografie Moab is my washpot. Ook de biografie van Jennifer Saunders (van French & Saunders en Absolutely Fabulous) Bonkers heeft voor vele uren luisterplezier gezorgd.

Daarna ben ik gelijk doorgegaan naar Is it just me van Miranda Hart. Ik moet eerlijk zeggen dat ik haar alleen ken van de BBC-serie Call the Midwife, maar ik weet dat ze ook haar eigen comedyserie heeft. En hoewel de naam van die serie, Miranda, mij natuurlijk zeker zou moeten aanspreken heb ik daar nooit meer dan een glimp van opgevangen. Desondanks is haar biografie me wel bevallen. Deze gaat namelijk niet zo zeer over haar carrière, maar vooral over haar verwondering over het leven als volwassene.

Ze discussieert in het boek met haar 18-jarige zelf. Little M is niet bepaald onder de indruk van het leven van Big M. Dat is in de luisterversie soms wat irritant, in verband met de nogal schelle stem van Little M, maar als je je daar over heen zet toch best geestig. Het geeft namelijk een mooi beeld van hoe je op achttienjarige leeftijd denkt alle wijsheid in pacht te hebben en precies denkt te weten hoe je leven als volwassene er uit zou moeten zien. En Little M voorziet een toekomst met een man, kinderen een zeer succesvolle carrière en vooral nooit meer gênante situaties. Eigenlijk precies zoals je denkt dat succesvolle mensen leven.

Miranda Hart is tijdens het schrijven 38, en op die carrière na (na jaren van suffe kantoorbaantjes) zijn die dromen niet bepaald uitgekomen. Voor Little M natuurlijk een nachtmerrie, maar Big M vindt het wel best. Ze belandt nog steeds van tijd tot tijd in gênante situaties, maar weet dat dat niet het einde van de wereld is (zoals dat het soms lijkt te zijn in je puberteit). Ze geeft toe dat ze liever Strictly Come Dancing kijkt (en meedanst) dan zich verdiept in moderne kunst. Het boek is erg herkenbaar voor dertigers, een leeftijd waarop steeds minder belangrijk wordt wat “men” vindt en je steeds dichter bij jezelf komt. Deze DRC (Dear Reader Chum, zoals ze haar lezer aanspreekt) heeft in ieder geval genoten van het boek en zou zonder aarzelen haar koffers pakken naar MirandaLand.

Luister je ook wel eens luisterboeken? Tips zijn altijd welkom (hoeven niet perse biografieën te zijn, en Nederlands mag ook).

Titel: Is it just me?
Auteur: Miranda Hart
Uitgeverij: Hodder & Stoughton General Division
ISBN: 9781444740769
MirandaLeest zegt: herkenbaar voor dolende dertigers die ook maar wat doen

Ook luisteren? Zelf schaf ik de luisterboeken meestal via iTunes aan, zodat ze direct op mijn telefoon af te spelen zijn. Maar ze zijn ook verkrijgbaar via Bol.com

[bol_product_links block_id=”bol_52f4dc6bf35a0_selected-products” products=”9200000005422553,9200000011845827,1001004008609493″ name=”blog” sub_id=”luisterboeken_comedyuk” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Mocht je ze liever gewoon in boekvorm lezen? Dat kan natuurlijk ook.

[bol_product_links block_id=”bol_52f4ddfdb8772_selected-products” products=”9200000009858589,9200000011845829,1001004002104749″ name=”blog” sub_id=”boek_comedyuk” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

* De Engelse luisterboekversie van Life van Keith Richards wordt deels door Depp voorgelezen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Wat een goed idee om savonds voor het slapen gaan even lekker naar een luisterboek te luisteren, ik ga mijn vriendenkring eens even langs, kijken of zij nog iets leuks hebben liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.