|

Recensie: Het zwembad – Libby Page

Afgelopen week verscheen Het zwembad van Libby Page. Prima timing met de bijna tropische temperaturen van de afgelopen dagen. Het hele verhaal speelt zich namelijk af rondom een buitenzwembad in Londen. Van uitgeverij AW Bruna mocht ik het boek al voor verschijning lezen, en werd ik uitgenodigd om mee te doen aan de blogtour rond dit boek. Vandaag deel ik mijn recensie.

Het verhaal in het kort

Kate is een jonge ambitieuze journaliste, voor haar werk is ze verhuisd naar de Londense wijk Brixton, waar ze zich eigenlijk nogal eenzaam voelt. Haar stukjes in de Brixton Chronicle beperken zich tot onbenullige onderwerpen als huisdieren en wegwerkzaamheden. Niet bepaald wat ze zich had voorgesteld van haar journalistieke carriére. Maar dan vraagt haar redacteur of ze een stuk wil schrijven over de voorgenomen sluiting van het zwembad Brockwell Lido, en de actie die bewoners zijn gestart om de sluiting tegen te houden. Dit kon wel eens haar doorbraak zijn, zeker als ze het verhaal hoort van de 86-jarige Rosemary, die al van kleinsaf aan haar baantjes trekt in het zwembad. Rosemary stemt toe met interview, maar alleen als Kate zelf eerst ook komt zwemmen. Al snel ontstaat er een mooie vriendschap tussen de twee dames en raakt Kate zelf ook betrokken bij de actie om het zwembad te behouden.

Recensie Het Zwembad - Libby Page

Mijn mening over Het zwembad van Libby Page

Het komt niet vaak voor dat ik een boek binnen één dag uitlees, maar met Het zwembad van Libby Page was dat wel het geval. Dat lag vooral aan de warme, sympathieke personages die in het boek voorkomen. Al snel voelt het of je Kate en Rosemary persoonlijk kent en snap je waarom ze begaan zijn met het zwembad en het behoud ervan. Hoewel het verhaal voornamelijk om deze twee vrouwen draait, worden ook de andere personages in korte hoofdstukken aan de lezer voorgesteld. Allemaal doodgewone mensen in een doodgewone buurt, elk met hun eigen redenen waarom het zwembad open moet blijven. Ze spelen slechts een bijrol in het verhaal, maar door deze kleine portretjes krijg je toch een mooi beeld van de diversiteit van de wijk waarin het zwembad staat. Dat maakt het extra bijzonder dat al deze mensen zich samen hard maken voor het voortbestaan van het zwembad.

Tikje cliché
Door de korte hoofdstukjes leest het boek bovendien ook lekker vlot weg. Het verhaal zelf is soms wel een tikje cliché. Al klinkt dat negatiever dan ik bedoel, ik bedoel vooral dat ontwikkelingen in bepaalde verhaallijnen (een opbloeiende romance, rond de carrière van Kate) wel wat voor de hand liggen. Je ziet eigenlijk al snel welke kant het opgaat. Toch is dat in dit boek helemaal niet storend. Dat komt vooral omdat je tijdens het lezen al snel veel sympathie hebt voor de personages en hun actie en het verhaal ingezogen wordt.

Heerlijk feelgood vakantieboek
Het zwembad van Libby Page is een heerlijk boek om in één ruk uit te lezen. Ik heb er enorm van genoten. Echt een fijn feelgood verhaal over vriendschap en gemeenschapszin. Goed voor een lach en een traan. En ideaal voor de zomervakantie.

Ook zin in deze feelgoodroman? Via onderstaande links kun je ze direct bestellen via Bol.com (en ontvangt MirandaLeest een kleine commissie).

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.