|

Recensie: Het meisje in de trein – Paula Hawkins

Het ritueel van dagelijks in de trein zitten en dezelfde mensen tegenkomen is mij zeer bekend. Je leert de mensen toch een beetje kennen voor je gevoel, zo zit ik vrijwel dagelijks in de trein met een meneer die, voor hij de trein instapt, altijd nog even snel een sigaretje rookt op het perron en daarna nog nawalmend bij me op het balkon komt zitten. En zat ik een poosje terug regelmatig in de trein met een dame die het hele oeuvre van Bill Bryson aan het lezen was (ik had haar natuurlijk moeten complimenteren met haar keuze) en zo kan ik er nog wel een paar noemen. Maar eigenlijk ken je deze mensen natuurlijk niet, want zodra je de trein uitstapt gaat iedereen weer gewoon terug naar zijn of haar eigen leven. Maar natuurlijk wel een mooi uitgangspunt om een verhaal op te baseren.

Dus toen ik Het meisje in de trein van Paula Hawkins aangekondigd zag staan was ik direct geïntrigeerd. Van uitgeverij A.W. Bruna ontving ik een recensie-exemplaar en ik mocht ook meedoen aan de blogtour rond dit boek.

Over het boek
Het meisje in de trein - Paula Hawkins recensie
Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

Mijn mening over het boek
Als ik dit boek kort zou moeten samenvatten zou ik het motto van dokter Gregory House (uit de serie House) aanhalen, namelijk “everybody lies”. Want niemand spreekt de complete waarheid in Het meisje in de trein. Iedereen heeft daar zo zijn eigen redenen voor. Dat houdt de spanning er goed in, want je blijft gissen wat er nou waar is en wat niet. En je gaat twijfelen aan ieder personage in het boek. Waar iemand eerst nog enorm sympathiek overkwam, komen ze even later in een compleet ander daglicht te staan.

Ik vond Het meisje in de trein zinderend spannend, ik wordt graag een beetje op het verkeerde been gezet en dat gebeurde in dit boek om de haverklap. De ontknoping vond ik dan ook erg verrassend. Met Paula Hawkins heb ik er denk weer een favoriet bij, ik verheug me al weer op een volgend boek. Absoluut een aanrader als je van literaire thrillers houdt.

Titel: Het meisje in de trein
Oorspronkelijke titel: The Girl on the Train
Auteur: Paula Hawkins
Vertaald door: Miebeth Van Horn
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400503885
MirandaLeest zegt: De aanbevelingen van Tess Gerritsen en Stephen King op het omslag zijn niets te veel gezegd. Enorm sterk boek. Voor liefhebbers van S.J. Watson en Gillian Flynn.

Meer recensies lezen? Ik ben een van de bloggers die meedoet aan de blogtour rond dit boek. Op de site van uitgeverij A.W. Bruna vind je een overzicht van alle andere bloggers die iets hebben geschreven over Het meisje in de trein van Paula Hawkins.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon direct het boek bestellen, geloof me, je krijgt er geen spijt van. Via onderstaande links kun je direct bestellen bij Bol.com (en MirandaLeest krijgt dan een kleine commissie).

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Toen ik onlangs in de trein van Sittard naar Amsterdam zat en genoot van het riante uitzicht op voorbijschietende mensen, bomen en beesten begon ik aan ‘Het meisje in de trein’. Binnen een paar minuten (vermoed ik) vervaagde de buitenwereld en werd ik naar binnen gezogen in het leven van de diep ongelukkige hoofdpersoon Rachel en volgde haar op haar dagelijkse ritten van en naar Londen. Daarbij ontspon zich een dermate gecompliceerd parallel leven met ups en downs dat ik in plaats van in Amsterdam in Den Helder (eindstation van deze trein) uit mijn boek ontwaakte en het perron op rende om de eerste de beste trein terug naar Amsterdam te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.