Het poppenhuis van Petronella Oortman dat in het Rijksmuseum te bewonderen is, is een populair onderwerp gebleken voor boeken de afgelopen tijd. Onlangs verscheen Poppenhuis van David Hewson, waar het poppenhuis zijdelings voorbij kwam. Ook is er nog Het poppenhuis van Petronella Oortman van Karin Braamhorst en Marlies Visser. En Het Huis aan de gouden bocht van Jessie Burton. Toen ik iets las over dat laatste boek was ik direct nieuwsgierig, ik hou enorm van historische romans. Gelukkig stelde uitgeverij Luiting Sijthoff een leesexemplaar ter beschikking. Enorm bedankt!
Over het boek
Amsterdam, 1686
De jonge Nella Oortman trouwt met een vooraanstaand VOC-koopman, Johannes Brandt en gaat wonen aan de prestigieuze Herengracht. Maar van het romantische leven dat Nella zich had voorgesteld komt weinig terecht. Haar man is veel aan het werk of op reis en dan moet Nella ook nog zien om te gaan met haar inwonende schoonzus Maren en de bedienden Otto en Cornelia. Als Nella van haar man een gigantisch poppenhuis krijgt (een miniatuur van hun eigen huis) arriveren er even later regelmatig mysterieuze pakjes met spulletjes voor het poppenhuis. Wie stuurt ze? En hoe lijkt die persoon precies te weten wat er allemaal gebeurt in huize Brandt?
Mijn mening over het boek
Ik verheugde me bij voorbaat al erg op dit boek en gelukkig werd ik niet teleurgesteld. Het is een heerlijk meeslepend verhaal, vlot geschreven en met een vleugje spanning. Het is al snel duidelijk dat er iets speelt in het huishouden van de familie Brandt, maar wat precies daar is niet direct de vinger op te leggen. Het feit dat er een buitenstaander is die precies op de hoogte blijkt te zijn van wat er allemaal gebeurt draagt bij aan de spanning. Al vond ik dat element uiteindelijk nogal onbevredigend aflopen.
Toch draait het boek wat mij betreft niet alleen maar om de spanning wie de items voor het poppenhuis stuurt (en waarom), het draait vooral om het verhaal van Petronella. Zij komt als naïef en onervaren meisje aan in de grote stad met hoge verwachtingen over haar nieuwe leven als getrouwde vrouw. Helaas komt zij van een koude kermis thuis en is er van een liefdevol gezinsleven geen sprake. Bijna iedereen in het huis heeft een geheim te verbergen. Maar waar Petronalla in het begin van het verhaal nog nauwelijks voor zich op durft te komen, verandert zij in de loop van het verhaal in een sterke, onafhankelijke vrouw die meer kan en durft dan ze ooit had kunnen dromen.
Titel: Het huis aan de gouden bocht (oorspronkelijke titel: The Miniaturist)
Auteur: Jessie Burton
Vertaling: Mieke Trouw-Luyckx
Uitgeverij: Luiting-Sijthoff
ISBN: 9789021809519
MirandaLeest zegt: Mooie historische roman met een vleugje spanning.
Mooie recensie Miranda, ik heb dit boek gisteren gekocht en heb helaas eind september pas tijd om het te lezen en ik verheug mij er nu nog meer op!
Ik vind het boek heel mooi uitzien alleszins.
Klinkt goed!
Ik ben zeer nieuwsgierig geworden, lees uiteenlopende reacties. Het boek staat hier nog in de kast.
Tegenvallende roman zeker als je ook Geert Mak ’s Jan Six kent.
Slordig complot veel losse draadjes. Complexe familie waarin geen of amper ontwikkeling in zit. Van de 2 x naar de kerk en wandelen naar de Miniatuur maakster krijg je geen ( zoals beloofd) levendig beeld van tijd en leven toen in Adam. De spanning voelt onecht aan. Jammer.