| |

Recensie: Gevangen in Nepal – Annemiek Van Kessel

Als boekblogger heb ik de luxe dat ik regelmatig recensie-exemplaren ontvang. Vaak zijn het boeken die ik zelf heb aangevraagd, omdat ze me aanspreken of interessant lijken om over te bloggen. Maar een enkele keer krijg ik ongevraagd recensie-exemplaren toegestuurd. Helemaal niet erg natuurlijk. Zo kreeg ik een tijdje terug Gevangen in Nepal van Annemiek van Kessel toegestuurd. Een boek dat ik zelf niet zo snel zou hebben meegenomen uit de boekhandel, vandaar dat het ook even op de stapel was blijven liggen. Maar onlangs had ik tijd om het boek te lezen.

Over Gevangen in Nepal van Annemiek Van Kessel

Recensie Gevangen in Nepal - Annemiek van KesselNa een roerige periode in Nederland besluit Edward De Ree naar Nepal te vertrekken. En even lijkt het erop dat hij het paradijs op aarde heeft gevonden. Hij gaat werken in een bar en maakt al snel vrienden en is diep onder de indruk van het land. Maar als op een avond zijn Nepalese vriend Pravash bij hem van het balkon valt begint een ware nachtmerrie.

Edward en zijn, tevens buitenlandse, huisgenoten worden direct in hechtenis genomen. Volgens de politie niets om zich zorgen over te maken. Ze doen dat alleen maar omdat de familie van Pravash boos is en zo kunnen de gemoederen tot bedaren komen. Maar dagen worden al snel weken en weken worden maanden. Ineens ziet Edward een hele andere kant van Nepal. Een land dat bol staat van corruptie, omkoping en vriendjespolitiek. En waar je niemand kunt vertrouwen.

Mijn mening over Gevangen in Nepal van Annemiek van Kessel

Gevangen in Nepal is een indrukwekkend verhaal. En in zekere zin herkenbaar, omdat het iedere reiziger zou kunnen overkomen. Edward was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Waar Edward in eerste instantie nog redelijk optimistisch is ingesteld en er vanuit gaat dat alles wel weer op z’n pootjes terecht komt, wordt gaande het boek duidelijk dat er weinig schot in de zaak zit. En groeit als lezer je frustratie, woede en machteloosheid met die van Edward mee.

Dat het niet alleen voor Edward een zware periode was, wordt duidelijk uit de dagboekfragmenten van Edwards moeder die ook in het boek zijn opgenomen. De ouders van Edward komen namelijk direct naar Nepal om hun zoon bij te staan. Al wordt al snel duidelijk dat ze vaak niet veel meer kunnen doen dan hem moed inspreken en helpen met praktische zaken als schone kleding, medicijnen en eten. Want ook voor Edwards ouders wordt al snel duidelijk dat de Nepalezen alles op hun eigen manier doen en je niet kunt vertrouwen op toezeggingen die worden gedaan.

Dat Edward onrecht is aangedaan en hij in een verschrikkelijke situatie is belandt komt zonder meer over. Maar de ‘en toen gebeurde dit, en toen dat, en toen ook nog zus en zo’, schrijfstijl in combinatie met de dagboekfragmenten komen in boekvorm, wat mij betreft, niet helemaal tot hun recht. Zinnen als ‘We mogen naar de oogkliniek. Op en neer met taxi’s. Ik krijg nieuwe medicijnen.’, zijn natuurlijk prima om de droge feiten weer te geven. Maar zijn wat mij betreft beter geschikt voor een e-mail om de thuisblijvers op de hoogte te stellen dan voor een boek van 250 pagina’s.

Het boek eindigt met de [spoiler alert] toch nog vrij abrupte vrijlating van Edward. Een happy end. Maar graag had ik nog iets meer gelezen over de periode erna. Want hoe verwerk je dit? Hoe staat Edward nu in het leven? Dat de periode in Nepal vreselijk moet zijn geweest staat buiten kijf. Maar hoe pak je na zoiets je leven weer op. Daar ben ik nog veel nieuwsgieriger naar eigenlijk.

Desondanks is Gevangen in Nepal absoluut een indrukwekkend verslag van hoe een droomreis kan veranderen in een ware nachtmerrie.

Details Gevangen in Nepal van Annemiek van Kessel
Titel: Gevangen in Nepal
Auteur: Annemiek Van Kessel
Uitgeverij: Uitgeverij De Kring
ISBN: 9789462970267
MirandaLeest zegt: Indrukwekkend verslag van een droomreis die op een nachtmerrie uitdraaide. Maar mist wat mij betreft net even iets in de schrijfstijl en uitwerking om een onuitwisbare indruk te maken.

Benieuwd naar het verhaal van Edward? Je bestelt het boek via onderstaande link direct op Bol.com

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.