Recensie: Een schitterend ongeluk – Inge Ipenburg

Van het vorige boek van Inge Ipenburg Het gerecht was ik behoorlijk onder de indruk, dus was dan ook gelijk enthousiast toen ik werd gevraagd mee te doen aan de blogbom rond haar nieuwe boek Een schitterend ongeluk. Net als veel andere boekbloggers deel ik vandaag mijn recensie van dit boek.

Meet & Greet met Inge Ipenburg
En extra leuk, ik mag ook naar een meet & greet met Inge Ipenburg op 28 oktober. Hebben jullie nog een goede vraag voor haar? Laat het weten, dan doe ik mijn best om die te stellen tijdens de meet & greet. Een verslag volgt uiteraard op MirandaLeest.

Over het boek
Recensie Een schitterend ongeluk - Inge IpenburgEen schitterend ongeluk gaat over de vraag: wat is vriendschap? Elkaar de waarheid vertellen en elkaars geheimen bewaren? Maar wat doe je als het geheim van de ene vriend de ander onherstelbaar beschadigt? Merel, Jasper, Karin, Timo en Daniel zijn vrienden die meer dan dertig jaar alles met elkaar delen. Als een zelfgekozen familie hebben ze een onverbrekelijke band waar nooit iemand leek tussen te komen. Tot ze door een ernstig auto-ongeluk na een lome septemberdag aan het strand ontdekken dat er grote individuele geheimen bestaan. Geheimen die verborgen zijn gebleven om allerlei redenen, maar als ze één voor één aan het licht komen, zijn de gevolgen voor alle vijf niet te overzien en gaat er uiteindelijk heel wat meer verloren dan alleen de vriendschap.

Mijn mening over het boek
Merel, Karin, Timo, Jasper en Daniel komen in de jaren tachtig bij elkaar in de klas op de middelbare school. Vanaf die dag vormen ze een extreem hechte vriendengroep, volgens sommigen te hecht. Maar de band blijft en dertig jaar later zijn ze nog steeds vrienden, maar hoe sterk is hun verbond nog? Nadat Jasper en Merel (inmiddels een stel) een zwaar auto-ongeluk krijgen worden de verhoudingen flink op de proef gesteld en blijken de vrienden toch de nodige geheimen te hebben voor elkaar.

Het boek wisselt tussen het heden en de periode waarin de vrienden elkaar net leerden kennen. Zo word je aan de ene kant helemaal meegenomen in het ontstaan van de vriendschap, en snap je steeds beter waarom de band tussen de vrienden zo hecht is geworden. Tegelijkertijd zie je dat de vriendschap ook scheurtjes begint te vertonen vanwege alle zaken die ze voor elkaar verbergen. Hoe lang gaat dat nog goed en wanneer vindt een van de vrienden het eindelijk genoeg geweest vraag je je constant af. Doordat de personages allemaal hun goede en slechte kanten hebben blijft het geheel geloofwaardig en blijf je de keuzes die ze maken grotendeels begrijpen. Of begrijp je, door hun hechte vriendschap, in ieder geval waarom ze hun keuzes voor zichzelf rechtvaardigen.

Ik werd al snel meegezogen in het verhaal en kon het boek bijna niet meer wegleggen toen ik eenmaal begonnen was met lezen, zo benieuwd was ik naar de ontknoping. Het betere bingereading dus. Het boek loopt gelukkig zeker niet met een sisser af, want het einde is dramatisch en spectaculair, zoals je van een goede literaire thriller mag verwachten.

Met recht een ware pageturner dus. Ik was danig onder de indruk van Een schitterend ongeluk. Een aanrader voor iedereen die van een fijne literaire thriller houdt. Het wachten is nu op het volgende boek van Inge Ipenburg, ik verheug me er nu al op.

Titel: Een schitterend ongeluk
Auteur: Inge Ipenburg
Uitgeverij: House of Books
ISBN: 9789048847395
MirandaLeest zegt: Toen ik eenmaal begon met lezen wilde ik het niet meer wegleggen. Een ware pageturner.

Zin in een lekker spannend boek dat je niet weg kunt leggen? Je kunt Een schitterend ongeluk via onderstaande link bestellen bij Bol.com.

5 gedachten over “Recensie: Een schitterend ongeluk – Inge Ipenburg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.