Recensie: De ontluistering van Amerika – George Packer

De club van echte lezersOver mijn liefde voor Amerika heb ik het al eens eerder gehad. Negen jaar geleden kwam ik er voor het eerst en inmiddels heb ik 20 staten bezocht. Maar ken ik het echte Amerika? Nee, ik ken het toeristische Amerika, want ik reis meestal rond en ben dus vaak maar een paar dagen op dezelfde plek. Een enkele keer vang je een glimp op van het echte Amerika of spreek je eens met de inwoners. Daarom greep ik ook met beide handen de kans aan om het manuscript van De ontluistering van Amerika van George Packer te lezen toen deze door De Club van Echte Lezers van Uitgeverij Atlas Contact werd aangeboden.

Ik vond het een fascinerend boek (of bijna-boek, want ik mocht het manuscript lezen). Het is in een zeer journalistieke stijl geschreven, het leest dan ook als een lang tijdschriftartikel. In korte hoofdstukjes word je meegenomen door het Amerika van 1978 tot vandaag, langs de levens van zeer uiteenlopende Amerikanen. Wat ze echter bijna allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze opgroeien in armoede of eenvoudige omstandigheden, zonen en dochters van fabrieksarbeiders, boeren, minderheden. Zeker geen bevoorrechte posities. Vooral aan het begin van het boek kreeg ik regelmatig associaties met de muziek van Bruce Springsteen. Hardwerkende Amerikanen die te maken krijgen met armoede, tegenslagen, werkloosheid, maar toch stug door blijven gaan.

De ontluistering van Amerika - George Packer
Het boek geeft ook een mooi kijkje in de Amerikaanse politiek, als we het verhaal van Jeff Connaughton lezen, die zich jarenlang inzet voor de politieke carrière van Joe Biden (nu vicepresident onder Barack Obama). Als Biden moet aftreden vanwege het plagiëren van een toespraak moet Connaughton de teleurgestelde aanhangers te woord staan, en die willen niets meer met Biden te maken hebben. Zoals George Packer schrijft:

Iedereen die de campagne ook maar met een broodje ham had gesteund stuurde een rekening

Om met Hennie Vrienten en Herman Brood te spreken “Als je wint, heb je vrienden”. De Amerikaanse politiek is dus vooral een groot spel, als jij iets voor mij voor elkaar kan krijgen krijg je mijn stem (en mijn geld), maar zodra er een beter aanbod voorbij komt bekijk je het maar. Als jaren later een indiaanse vrouw tegen Connaughton zegt: “Jullie geven maar eens in de vier jaar om ons” komt dat keihard aan, omdat hij weet dat het waar is.

Ook de ellende van de afgelopen jaren wordt besproken. Veel fabrieken die sluiten, waardoor mensen hun baan verliezen, steden en dorpen die leeglopen omdat er geen baan te vinden is en vooral de ineenstorting van de huizenmarkt. Jarenlang zijn mensen lekker gemaakt met hypotheken die ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. Juist de hardwerkende Amerikanen worden hard getroffen. Usha Patel bijvoorbeeld, zij wordt door haar familie uit India uitgehuwelijkt aan een Indiase ingenieur en na een aantal jaar in Engeland komen ze in Florida terecht. Na jaren van hard werken heeft ze genoeg geld gespaard en investeert in een hotel. Jarenlang gaat het prima, maar door de bankencrisis zit haar bank in de financiële problemen. De bank verkoopt haar hotel om hun schulden te kunnen afbetalen. Usha Patel probeert nog van alles om haar hotel terug te krijgen, maar tevergeefs. Ze concludeert dat het recht er alleen is voor de rijken, niet voor haar.

Dit boek is dus zeker geen juichverhaal over Amerika. Er staan weliswaar een aantal succesverhalen in (over Oprah Winfrey bijvoorbeeld en over Sam Walton, de oprichter van Walmart), maar vooral blijkt dat Amerika een keihard land kan zijn. Zeker als je niet rijk en succesvol bent. En dat is zeker ontluisterend. Toch is het ook mooi om te lezen dat de meeste personen die in het boek voorkomen positief blijven, ze houden van Amerika en blijven het het land van de onbegrensde mogelijkheden vinden. Ook als alles tegenzit. En dat tekent de Amerikanen ook wel weer.

Titel: De ontluistering van Amerika
Auteur: George Packer
Vertaling: Nico Groen
Uitgeverij: Uitgeverij Atlas Contact
ISBN: 9789045025940
MirandaLeest zegt: Vergeet het romantische beeld van Amerika waar je van krantenjongen tot miljonair kunt uitgroeien. Voor de meeste bewoners is Amerika keihard. George Packer vertelt in dit boek op journalistieke wijze hoe het echte leven er uitziet in Amerika.

[bol_product_links block_id=”bol_537f0f0d0d2be_selected-products” products=”9200000021765789,9200000019505124″ name=”blog” sub_id=”ontluisteringamerika” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Een gedachte over “Recensie: De ontluistering van Amerika – George Packer”

  1. Dit lijkt mij een mooi boek en inderdaad ik heb ook het “geromantiseerde” beeld van Amerika, lijkt mij mooi om De ontluistering van Amerika te lezen en een meer realistisch beeld te krijgen van Amerika.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.