Gisteren al een verslag van de Bruce avond in Paradiso. Aanleiding voor die avond was de verschijning van Bruce en ik. 29 odes aan Springsteen – onder redactie van Leon Verdonschot. Ik ontving het boek vorige week (op de verjaardag van The Boss, prima timing dus) van Uitgeverij Brandt en kon niet wachten om erin te beginnen.
Over het boek
De liefde voor Bruce Springsteen is een andere dan die voor veel andere popartiesten. Een dieper gevoelde, persoonlijker ervaren, en vaak ook een langere lopende. Wat die relatie precies inhoudt, dat leggen de 29 prominente fans zelf uit, in zeer persoonlijke verhalen. Over wat muziek, en die van Springsteen in het bijzonder, kan betekenen in een mensenleven.
BRUCE en ik is een veelzijdige, kleurrijke ode aan een zanger, aan waar hij voor staat, en aan de kracht van muziek.
Met bijdragen van: Jaap Boots, Thomas Verbogt, Kluun, Peter Zantingh, Annabel Nanninga, Erik van Bruggen, Mart Smeets, Frans Lomans, David de Poel, Bram van Splunteren, Cécile Koekkoek, Gustaaf Peek, Art Rooijakkers, Jasper Henderson, Marcel Peereboom Voller, Sander Donkers, Jan Donkers, Frans Pollux, Muriel Kleisterlee, Rob Waumans, Tom Engelshoven, Frans Timmermans, Robert Neugarten, Jos Westenberg, Bertram Mourits, Menno Pot, Marianne Zwagerman, Dolf Jansen en Leon Verdonschot.
Mijn mening over het boek
Zelf zag ik het licht pas relatief laat. Op 28 mei 2012 om precies te zijn. In Landgraaf, tijdens Pinkpop, om nog preciezer te zijn. Daar zag ik Bruce (want óók ik mag Bruce zeggen, zo is Bruce wel) voor het eerst optreden. Ik vond zijn muziek altijd al tof. Maar meer niet. Ik zag al best wat bands en artiesten (en echt niet de minste) live, maar Bruce Springsteen is echt een klasse apart. Wat een energie. Wat een saamhorigheid. Wat een verbroedering, zowel op het podium als op het veld. Duizenden mensen zijn in één klap de beste vrienden, want zo gaat dat bij The Boss.
Vriendschap en relaties is dus waar het ook vaak om draait in de verhalen (de odes) in Bruce en ik. Alle auteurs uit het boek hebben zo hun eigen reden dat de muziek van Springsteen ze zo raakt. Soms grappig, soms ontroerend, soms mysterieus, maar altijd herkenbaar. Hoogtepunten waren voor mij de verhalen van Kluun (zijn bijdrage las hij ook voor op de BRUCE avond in Paradiso en is op YouTube te bekijken), Peter Zantingh, Frans Lomans, Menno Pot en zelfs (mag ik dat zeggen, ja, dat mag ik zeggen) Mart Smeets.
Is het boek dan alleen voor fans van Bruce Springsteen? Nee hoor. Het zijn vooral mooie verhalen over de impact die muziek kan hebben op je leven. Toevallig in dit geval allemaal over de muziek van één man. Eerlijk is eerlijk, ben je niet echt fan van The Boss, dan moet je misschien niet het hele boek in één ruk uitlezen. Het zijn tenslotte odes en als ze over een willekeurig andere artiest zouden gaan, zou ik het ook wel een beetje te veel van het goede vinden.
Maar, zoals Kluun het ook zegt in zijn bijdrage:
Bij de baas is het simpel: er zijn twee soorten mensen op de wereld: fans van Bruce Springsteen en mensen die hem nog nooit hebben zien optreden.
Kortom, dit boek is voor iedereen. Want als je het niets vindt, al deze odes, dan is er maar één remedie: kaarten scoren voor het eerstvolgende concert van Bruce Springsteen. En het boek daarna alsnog eens lezen en genieten van alle mooie verhalen over de liefde, muziek, vriendschap en Bruce.
Titel: Bruce en ik. 29 odes aan Springsteen
Auteur: Diversen. Onder redactie van Leon Verdonschot
Uitgeverij: Uitgeverij Brandt
ISBN: 9789492037145
MirandaLeest zegt: Genieten voor liefhebbers van mooie muziekverhalen. Het helpt wel als je van Bruce Springsteen houdt.
Alle odes zelf lezen? Bestel Bruce en ik via onderstaande link direct bij Bol.com