Recensie: Bram – Henk van Gelder

Om stil te staan bij het feit dat Bram Vermeulen, de cabaretier, muzikant en theatermaker, tien jaar geleden overleed verscheen onlangs Bram. Bram Vermeulen. Over leven en dood van Henk van Gelder. Als groot bewonderaar van Vermeulen was ik daar natuurlijk zeer nieuwsgierig naar. Van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar ontving ik een recensie-exemplaar.

Wat zegt de uitgever
Bram. Bram Vermeulen. Op leven en dood - Henk van GelderBram Vermeulen (1946-2004) was al beroemd als volleyballer, toen hij de nog onbekende Freek de Jonge meesleepte in het grote Neerlands Hoop-avontuur, waarmee het cabaret in de jaren zeventig volledig overhoop werd gehaald. Maar toen Freek zich abrupt afwendde om solo verder te gaan, viel Bram in een zwart gat en het duurde nog jaren voordat hij zijn draai weer had gevonden. Niet als popzanger, niet als presentator van een spelshow bij Veronica, maar als de eigenzinnige artiest die liederen zong alsof zijn leven ervan afhing.
Tien jaar na zijn plotselinge dood, die dit najaar onder meer wordt herdacht met theaterhommages in Nederland en België, ontrafelt Bram het veelbewogen leven van de gangmaker, de spelverdeler en de grappenmaker, die een waarheidszoeker en een reïncarnatiegelovige werd.

Wat zegt MirandaLeest
Zelf leerde ik Vermeulen pas kennen een paar jaar voor zijn dood. Ik vermoed dat ik op zijn spoor werd gezet door Paul de Munnik (van Acda en de Munnik). Als snel werd ik een liefhebber van zijn prachtige teksten, maar vooral zijn stem. Man, wat een stem. Ik prijs me dan ook gelukkig dat ik Bram Vermeulen nog een aantal keer heb mogen zien optreden. In deze periode was hij al een zeer gewaardeerd liedjesschrijver (al sprak hij zelf liever over liederen), maar dat die waardering lang op zich liet wachten wist ik eigenlijk niet.

De toon van Bram. Bram Vermeulen. Op leven en dood. is ietwat formeel en het boek richt zich vooral op de carrière van Vermeulen. Feiten en achtergrondverhalen worden afgewisseld met anekdotes van vrienden, familie en collega’s. Ook bevat het boek een kleine selectie foto’s.

Duidelijk wordt wat een weg Vermeulen heeft afgelegd voordat hij, uiteindelijk, de waardering van pers en publiek kreeg voor zijn solowerk. Zo was er de keuze tussen een volleybalcarrière en de theatercarrière met Freek de Jonge als het duo Neerlands Hoop. Dat pakte natuurlijk goed uit, want Neerlands Hoop kreeg al snel succes (al waren er ook genoeg mensen die het helemaal niets vonden, dat muziekcabaret). Toch was het vooral Freek de Jonge die genoemd werd als het grote talent. Ook na het uiteenvallen van Neerlands Hoop bleef dat zo. De Jonge kreeg direct goede kritieken, maar het solowerk van Vermeulen werd lang niet zo enthousiast ontvangen.

Het boek van Van Gelder toont Vermeulen als een warme, emotionele man. Fysiek gezien een beer van een kerel en ook behoorlijk aanwezig vaak, maar ook iemand die goed kon luisteren en iemand die ontzettend verlegen was in feite. Gevoelig ook. Gevoelig bijvoorbeeld voor de vele negatieve recensies die hij krijgt in de beginperiode van zijn solocarrière. Daar kon hij echt stuk van zijn.

Nou had ik al een enorme sympathie voor Vermeulen, gewoon omdat ik zijn werk zo bewonder, maar tijdens het lezen werd dat alleen maar sterker. Wat een bijzondere, inspirerende man. Zo’n zestig pagina’s voor het einde van het boek wilde ik dan ook eigenlijk stoppen met lezen. Niet omdat het boek niet goed geschreven is, integendeel, maar omdat het onvermijdelijke (de dood van Vermeulen) steeds dichterbij kwam. En dat probeerde ik nog even uit te stellen. Idioot natuurlijk, want niet verder lezen maakt hem niet minder dood. Maar het portret dat Van Gelder van Vermeulen neerzet is zo warm en liefdevol dat je daar nog geen afscheid van wil nemen. Een compliment dus voor Van Gelder voor deze mooie hommage aan Bram Vermeulen.

En hoe kan ik een bericht over Bram Vermeulen nou beter afsluiten dan met een van zijn mooiste nummers (al zijn er nog zeker twintig andere mooiste): De Wedstrijd

En hou je van het werk van Bram Vermeulen? Dan is Ik heb een steen verlegd ook zeker een aanrader. Deze bevat de mooiste teksten van Vermeulen met een inleiding en nawoord van Paul de Munnik (en heb je de uitgebreide editie, dan zit er ook nog een cd’tje bij met vier nummers van Vermeulen). Dit boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Titel: Bram. Bram Vermeulen. Op leven en dood.
Auteur: Henk van Gelder
Uitgeverij: Nijgh en Van Ditmar
ISBN: 9789038899183
MirandaLeest zegt: Schitterend portret van een bijzondere man.

De biografie, het boek met liedteksten of muziek van Bram Vermeulen direct bestellen? Dat kan via onderstaande links bij Bol.com. Bestel je, dan ontvangt MirandaLeest een kleine commissie.
[bol_product_links block_id=”bol_544388f94c198_selected-products” products=”9200000030035655,1001004005017006,1001004005011159,1000004012129551,9200000029979369″ name=”blog” sub_id=”bramvermeulen” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

3 gedachten over “Recensie: Bram – Henk van Gelder”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.