Op de dag dat bekend werd dat Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur had gewonnen werd dit omvangrijke boekwerk bij me afgeleverd. Wat een timing! Kon ik gelijk even checken of het eigenlijk wel terecht is dat Dylan deze eer heeft gekregen. En me voor het eerst in mijn leven verdiepen in het werk van een Nobelprijswinnaar.
Want in Bob Dylan, compleet. Het verhaal van de 492 songs word je in chronologische volgorde meegenomen in het werk van een songwriter en muzikant die niet alleen in de muziek – maar ook in de wereldgeschiedenis een bijzondere plaats inneemt. Het boek, samengesteld door Philippe Margotin en Jean-Michel Guesdon, telt bijna 700 pagina’s en is dan ook niet echt een boek dat je even van A tot Z uitleest, maar vooral een schitterend naslagwerk waar je uren in blijft bladeren.
Na een korte introductie over hoe Robert Allen Zimmerman Bob Dylan werd, volgt per album een hoofdstuk. En werkelijk alles wat je maar wilde weten (plus heel veel waarvan je niet eens wist dat je het wilde weten) staat erin. De achtergrond en betekenis van nummers, de muzikanten, de studio, de instrumenten en allerhande bijzondere weetjes. Soms zijn die weetjes echt voor de ultieme muziekfreaks, want wie was het opgevallen dat op 2:26 van het nummer New Pony een van de zangeressen een verkeerde lettergreep inzet (spoiler alert, ze herpakt zich)? Of dat Bob op 2:03 van Highway 51 een paar valse nootjes speelt?
Genoeg te lezen dus, maar als je meer visueel bent ingesteld is het ook genieten. Het boek bevat namelijk ook talloze foto’s. Natuurlijk van Bob Dylan, maar ook van muzikanten waar hij mee samenwerkte of door geïnspireerd raakte of werk van opnam. En daarmee wordt het boek niet alleen een geschiedenis van Dylan, maar ook een reis door de muziekgeschiedenis. En dat maakt het boek ook zeer de moeite waard voor iedereen die misschien niet persé een groot Dylan-fan is.
Hoe compleet dit boek ook is, toch vind ik het opvallend dat er twee zaken ontbreken. De volledige songteksten vind je in het boek namelijk niet terug, alleen de verhalen achter de songs en soms een aantal regels van een nummer. Ook afbeeldingen van de albumhoezen ontbreken. Maar goed, de ware fan kan die natuurlijk dromen en anders hadden we waarschijnlijk een boek van ruim 1.000 pagina’s gehad.
Bob Dylan, compleet maakt absoluut duidelijk dat de muziek en de wereld er zonder Dylan heel anders uit had gezien. Dit boek is dan ook echt een mooi pronkstuk voor iedere muziekliefhebber. Genoeg voor uren leesplezier.
Deze recensie verscheen eerder op Lees Magazine van Bol.com
Dit prachtige naslagwerk cadeau doen (aan jezelf kan natuurlijk ook)? Via onderstaande links bestel je het direct bij Bol.com (MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie). Ook een aanrader Kronieken van Bob Dylan, deel 1 van zijn autobiografie (waar blijven die andere delen trouwens?). Op zoek nog naar nog meer cadeautips voor muziekliefhebbers? Kijk hier.
Ik heb het boek ook liggen, samen met het boek waarin al zijn songteksten staan. Moet er nog wel aan beginnen (zoals aan nog talloze andere boeken) maar leuk om je bespreking te lezen! Groet, Koen