|

Recensie: Bezoedeld – Linda Fontijn

Bezoedeld - Linda Fontijn

Mart Melsen wordt op een doordeweekse dag voor het oog van zijn gezin opgepakt door de Fiod en een paar dagen vastgehouden om uitleg te geven over een fraudezaak waar Marts bedrijf bij betrokken is. Concreet bewijs hebben ze niet, dus na een paar dagen mag Mart weer gaan. Maar zijn reputatie is dan al beschadigd. Mart bijt zich vast in het bewijzen van zijn onschuld, zelfs als dat de relaties met zijn gezin en minnares zwaar onder druk zet.

Maar ook bij de Fiod laten ze deze zaak niet los. Erik Hopman die belast is met deze zaak voelt de druk van zijn bazen om zijn targets te halen. Het is dus van het grootste belang deze zaak tot een goed einde te brengen, bewijs of geen bewijs. Dat Hopman omringt is door uitgebluste ambtenaren en ook van zijn vrouw en kinderen weinig support krijgt zorgt ervoor dat hij een beetje spanning in zijn leven opzoekt.

Hoe verandert je leven als je, ten onrechte, wordt beschuldigt van een misdrijf? Hoe ver ga je om je onschuld te bewijzen? En hoe pak je het aan als je juist aan de andere kant van de zaak staat, maar je niets hard kunt maken? Een zeer fascinerend vraagstuk voor een spannend boek. Bezoedeld is vlot geschreven en leest makkelijk weg. Toch wordt die spanning wat mij betreft niet helemaal waargemaakt. Daarvoor focust het boek zich te veel op de frustraties die beide partijen ondervinden. Begrijpelijk dat die er is, maar het begon mij na een poosje wel te vervelen.

Ook beide hoofdpersonen zijn nou niet bijster sympathiek. Mart is het prototype brallerige patser die zich verheven voelt boven het klootjesvolk. Dat is op zich een mooi contrast met de wat suffe ambtenaar Erik, maar ik vond het nogal vermoeiend. Dat kan misschien ook mijn eigen afkeer zijn van dat soort brallerige types. Gelukkig krijgen we nog wel een wat aangenamere kant van Mart te zien op het moment dat zijn oude vriend Lex, die veel voor hem heeft betekent, op sterven ligt en hij dag en nacht voor de oude man zorgt. Dat hij het overlijden van Lex vervolgens voor zijn vrouw verborgen houdt omdat hij anders geen alibi meer heeft om zijn minnares te bezoeken is dan wel weer een duidelijk signaal dat Mart vooral een eersteklas eikel is.

Het beloofde “spannende driehoeksdrama” komt eigenlijk niet echt heel erg uit de verf. Het beslaat slechts een klein onderdeel van het boek, maar zorgt op de valreep nog wel voor een dosis spanning.

Titel: Bezoedeld
Auteur: Linda Fontijn
Uitgeverij: Uitgeverij Aspekt B.V.
ISBN: 9789461533517
MirandaLeest zegt: mwah

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.