| |

Podcasts: Stuff you missed in history class

Podcasts zijn weer helemaal hip. Vooral sinds het succes van Serial (ook een echte aanrader) zijn ze in Amerika weer booming. Ik luister ze ook graag. Een aantal van mijn favorieten zijn de Echt gebeurd podcast, de TED-radio hour en This American Life. Een hele toffe boekenpodcast heb ik helaas nog niet gevonden. Het komt dan vaak toch neer op recensies of interviews en dat vind ik, qua podcast, niet zo boeiend.

Stuff you missed in history class podcast

Mijn absolute favoriet is toch wel Stuff You Missed in History Class van HowStuffWorks (die hebben overigens nog meer toffe podcasts). Op een hele toegankelijke manier komen diverse geschiedenisonderwerpen aan bod, van de Franse revolutie, tot de slavernij. Van de Tweede Wereldoorlog tot het Wilde Westen. En regelmatig worden ook boeiende figuren uit de geschiedenis het onderwerp van een podcast. De twee presentatrices zijn altijd zeer geestdriftig, ik moet vooral altijd erg lachen als ze weer dolenthousiast een “word from our sponsor” aankondigen alsof ze zich niets leukers kunnen voorstellen, een tikje hysterisch Amerikaans, maar de podcasts zelf worden ook met hetzelfde aanstekelijke enthousiasme gepresenteerd.

Ik begon met een aantal afleveringen te luisteren over onderwerpen die me toch al interesseerden, maar inmiddels luister ik iedere aflevering, ongeacht het onderwerp. Doordat er vaak net even een iets andere insteek wordt genomen of er feiten worden besproken die minder bekend zijn bij het grote publiek steek ik van iedere aflevering wel weer iets op.

Ook literaire onderwerpen komen vaak aan bod. Hieronder een paar van mijn favorieten, alle podcasts (ook die uit het archief) kun je terugluisteren via iTunes of via de site.

The death of Poe
In 1849 verdween Edgar Allen Poe vijf dagen voor hij half bewusteloos werd teruggevonden buiten een saloon. Vier dagen later overleed hij. Vanwege alcoholmisbruik, dacht men. Maar in de loop der jaren zijn er meerdere theorieën opgedoken en die worden tijdens deze aflevering besproken.
Beluister The death of Poe op Stuff You Missed in History Class

The mysterious disappearance of Agatha Christie
In december 1926 werd de auto van schrijfster Agatha Christie gevonden. Maar van Christie geen enkel spoor. Pas na 11 dagen dook ze weer op, maar wat er precies was gebeurd bleef een raadsel.
Beluister The mysterious disappearance of Agatha Christie op Stuff You Missed in History Class

Who was the real Sherlock Holmes
Sherlock Holmes is natuurlijk wereldberoemd geworden als creatie van schrijver Arthur Conan Doyle (en door de vertolking van Benedict Cumberbatch in Sherlock op de BBC natuurlijk ;-)), maar was hij gebaseerd op een persoon die echt bestaan heeft? Deze podcast zoekt het uit.
Beluister Who was the real Sherlock Holmes op Stuff You Missed in History Class

Charles Dickens takes America
Denk je aan typische ouderwetse Engelse taferelen, dan denk je al snel aan Charles Dickens. Maar hij schreef ook over Amerika, naar aanleiding van een rondreis aldaar, maar echt dolenthousiast was hij er niet over.
Beluister Charles Dickens takes America op Stuff You Missed in History Class

Diverse podcasts over specifieke auteurs
De podcast heeft ook al heel wat afleveringen gewijd aan auteurs die inmiddels tot de klassiekers behoren, zoals Oscar Wilde, Mark Twain, Jane Austen en de gezusters Brönte. In onderstaande podcasts kom je meer te weten over hun werk en hun leven.
Beluister How Oscar Wilde worked op Stuff You Missed in History Class
Beluister How Mark Twain worked op Stuff You Missed in History Class
Beluister The Jane Austen episode op Stuff You Missed in History Class
Beluister Growing up Brönte op Stuff You Missed in History Class

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Gelukkig heeft Stuff You Missed in History Class alle literaire podcasts hier verzameld. Zeker het beluisteren waard. Maar als je geïnteresseerd bent in geschiedenis dan zijn alle afleveringen de moeite waard.

 Luisteren jullie wel eens podcasts? Zo ja, welke podcasts luisteren jullie graag? 

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit een podcast geluisterd.. (onder welke steen heb ik gelegen?)!! Bedankt voor de tip, ik denk dat ik net zo fan zal zijn van dit kanaal als jij dat bent.

    1. Ben benieuwd wat je er van vindt. Ik vind het echt ideaal, luister vaak voor het slapen gaan een een aflevering (al komt het dan wel eens voor dat ik het einde mis ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.