Ondertussen op internet

Voor boekenliefhebbers zijn er genoeg interessante artikelen online te vinden, boordevol lijstjes, feiten en andere fascinerende informatie. Regelmatig verzamel ik op mijn blog een aantal boeiende artikelen die ik zelf tegenkwam. Hieronder weer een kleine selectie van artikelen die ik recent tegenkwam.

100 beste boeken van het decennium volgens Oyster Books
© Ping Zhu

Recente klassiekers
Lijstjes met klassiekers die je zeker gelezen moet hebben zie je vaak genoeg. Maar eerlijk gezegd lees ik liever wat recentere boeken. The Oyster Review zette de 100 beste boeken op een rijtje die sinds 2010 verschenen. Of het klassiekers zullen worden moet nog blijken, maar ik word blij van deze lijst. Ik las tot nu toe zeven boeken uit deze top 100 en een aantal boeken heb ik al (een tijdje, soms) op mijn te lezen-stapel liggen.
Bekijk de volledige lijst van de 100 beste boeken van het decennium van Oyster Books

Zeven dingen die je niet wist over Matilda van Roald Dahl
Matilda van Roald Dahl is bij veel mensen favoriet, zeker bij boekenliefhebbers, want ze is natuurlijk wel een beetje de mascotte van de boeknerds. Mental Floss zet een aantal feiten op het rijtje over Matilda, zo is Roald Dahl bijvoorbeeld helemaal overnieuw begonnen met het schrijven, omdat hij niet tevreden was.
Zeven feiten over Matilda van Roald Dahl

De zeven emotionele fases waar je doorheen gaat als je afscheid moet nemen van boeken
Heerlijk dat zonnige weer van de laatste dagen. Misschien krijg je wel zin een fijne voorjaarsschoonmaak. En wellicht is je boekenkast ook wel aan een opriumbeurt toe. Maar ja, afscheid nemen van boeken blijft lastig. Bustle zet de zeven fases waar je doorheen moet als je afscheid neemt van je boeken op een rijtje.
Lees de zeven emotionele fases waar je doorheen gaat als je afscheid moet nemen van boeken

Woorden uit de literatuur - Nerd, Dr. SeussVijftien infographics voor boekenliefhebbers
Welke wijn smaakt goed bij Pride & Prejudice of 50 Shades of Grey? Welke schrijver bedacht het woord Nerd? Hoeveel uur ben je gemiddeld kwijt aan het lezen van alle Harry Potter boeken? Onder welke naam kennen we Richard Bachman beter? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoordt in de infographics die BuzzFeed verzamelde.
Alle vijftien infographics voor boekenliefhebbers bekijk je hier

Te veel naakt, scheldwoorden of geweld
Bibliotheken zijn een geweldige uitvinding. Maar er zijn natuurlijk altijd mensen die wat te klagen hebben over het assortiment, of liever gezegd, over bepaalde titels uit het assortiment. De Amerikaanse bibliotheken brachten een lijst naar buiten van de titels waar in 2014 het meest over werd geklaagd, Time publiceerde de top 10 met onder andere boeken van Toni Morrison en Khaled Hosseini. Waar storen die Amerikanen zich dan zoal aan? Te veel naakt, seksuele inhoud, grof taalgebruik en geweld
Bekijk de hele top 10 van titels waar in 2014 het meest over werd geklaagd

Literaire kaarten van de VS
Mental Floss grasduinde in de Language of the Land-tentoonstelling van The Library of Congress en vond achttien mooie literaire kaarten van de Verenigde Staten. Met schrijvers en literaire bestemmingen van verschillende staten zoals Arkansas, Nebraska, Mississippi en New Jersey. Nu ga ik hopen dat iemand op het idee komt om eens wat moderne versies te maken van deze kaarten, dan zijn mijn Amerika-reizen voor de komende jaren in ieder geval weer gepland.
Bekijk alle literaire kaarten van de Verenigde Staten op Mental Floss

 

Een gedachte over “Ondertussen op internet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.