|

Ondertussen op internet

Ik kwam de afgelopen tijd weer een aantal interessante artikelen tegen op internet, die andere boekenliefhebbers vast ook graag lezen.

50 Essentiële literaire biografieën
Dat ik graag biografieën lees mag inmiddels duidelijk zijn. Meestal zijn dat verhalen over muzikanten of andere entertainers. Maar ook biografieën over literaire figuren zijn natuurlijk voor een boeknerd erg aantrekkelijk. Soms kan een goede biografie er voor zorgen dat ik geïnteresseerd raak in het werk van een auteur. Flavorwire zet 50 essentiële literaire biografieën op een rijtje. Ik las er nog geen een van, dus mijn leeslijst is weer wat langer geworden.

Terugkijken: Myrthe van der Meer bij 24 uur met
Van der Meer maakte indruk met haar boek Paaz, waarin ze op eerlijke en tevens humoristische wijze verslag doet van haar opname op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Onlangs was zij te gast bij Theo Maassen in het programma 24 uur met, waar zij ook verder inging op haar ervaringen. Mooie aflevering. Heb je deze gemist? Je kunt 24 uur met… Myrthe van der Meer hier terugkijken. Zeker doen, en dan kun je later deze maand gelijk door met het vervolg op Paaz, Up, deze verschijnt 24 februari.

Curtis Sittenfeld op BuzzFeed
Schrijfster Curtis Sittenfeld (van onder andere Prep en American Wife) schrijft nu ook voor de populaire site BuzzFeed. Zij begint met een artikel met 24 zaken die niemand je ooit vertelt over het uitgeefvak. Doe er je voordeel mee.

The Secret World of Lewis Carroll
© BBC

The secret world of Lewis Carroll
Hoewel ik Alice in Wonderland nog nooit heb gelezen vond ik deze documentaire over Lewis Carroll toch erg boeiend. Mooi is vooral het met de hand gemaakte boekje van Carroll met de eerste versie van het verhaal, dat hij speciaal vervaardigde voor de echte Alice. Maar ook de relatie die Carroll had met de echte Alice en haar zusjes wordt onderzocht. Was dit gewoon een vriendschappelijke relatie of zouden we dat nu toch een beetje anders zien? Een volwassenen kerel die graag met jonge meisjes omging. Deze documentaire probeert te achterhalen waarom die relatie op een gegeven moment verstoord werd en doet een interessante ontdekking. Helaas is de documentaire alleen terug te kijken vanuit de UK via de BBC iPlayer, maar wellicht nog wel ergens terug te vinden of anders de moeite waard om in de gaten te houden of de BBC de aflevering nog eens herhaalt.

Hun tijd ver vooruit
To kill a mockingbird van Harper Lee, The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald, On the Road van Jack Kerouac. Echte klassiekers, toch? Nu wel, maar toen ze net uitkwamen werden ze lang niet altijd zo enthousiast ontvangen. De Huffington Post verzamelde een aantal niet al te positieve recensies van boeken die wij tegenwoordig als literaire meesterwerken zien, maar die bij verschijning niet altijd zo enthousiast werden ontvangen.

Literatuur inspireert
Muzikanten kunnen overal inspiratie vandaan halen. Ook uit de literatuur. Dat Wuthering Heights van Kate Bush gebaseerd is op Brönte is geen verrassing (de titel verklapt het al), maar Flavorwire zette nog 49 songs op een rijtje die geïnspireerd werden door de literatuur. Ik probeer gelijk Nederlandse voorbeelden te bedenken, maar kom niet verder dan de Vlaamse Admiral Freebee (die zijn artiestennaam haalde uit On the Road van Jack Kerouac).

Kennen jullie Nederlandse (of Vlaamse) voorbeelden van muzikanten die werk inspireerden op een literair werk?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Hoi Miranda, wat opvalt aan de lijst met 50 literaire biografieën is dat het bijna allemaal biografieën van Engelstalige auteurs zijn en dat de meeste al wat ouder zijn. Van de genoemde biografieën heb ik er drie gelezen: Sarah Bakewell over Montaigne (zie voor een uitstekende recensie van dit boek: annavangelderen.blogspot.nl), Claire Tomalin over Samuel Pepys en James Boswell over Samuel Johnson. Van Joseph Frank over Dostoevsky en George Painter over Marcel Proust heb ik een klein stukje gelezen.
    Ik kan de lijst aanvullen met een aantal uitstekende biografieën van literaire reizigers: Roland Huntford over Shackleton, Nansen en Amundsen en Scott, Michael Asher en Alexander Maitland over Wilfred Thesiger, Nicolas Shakespeare over Bruce Chatwin, Sarah Wheeler over Apsley Cherry-Gerrard, Jones over Laurens van der Post en Farley Mowat over Dian Fossey. Van een aantal van die gelezen biografieën heb ik een korte bespreking op mijn blog staan. Groetjes, Erik

    1. Klopt, Erik, het zijn vooral de klassieke namen (dat verklaart ook waarom ik ze allemaal nog niet gelezen heb, want die spreken mij doorgaans wat minder aan). Bedankt voor je tips! Ik kom zeker even een kijkje nemen op je blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.