Ondertussen op internet

Op internet verschijnen veel interessante artikelen over boeken en lezen. Op MirandaLeest zet er ik er regelmatig een paar op een rijtje.

De geur van boeken
Persoonlijk hou ik vooral van de geur van nieuwe boeken, vers van de pers, nog ruikend naar drukinkt. Maar er zijn massa’s mensen die zweren bij de geur van oude boeken. Maar waar wordt die geur eigenlijk door veroorzaakt? Mental Floss legt het uit.

De favoriete boeken van van beroemdheden
Dolly Parton
Altijd al willen weten wat het favoriete boek van Dolly Parton* is? Of dat van Hillary Clinton of Lady Gaga? Flavorwire zette de favoriete boeken van 50 beroemdheden op een rijtje. En David Bowie vond het onmogelijk om maar een boek te noemen. Dus hij koos zijn 100 favoriete boeken.

J. Kessels – The movie
Schrijver P.F. Thomese ken je misschien van zijn serieuze romans, maar ik ben vooral fan van J. Kessels – The novel en Het bamischandaal. Idioot geestige boeken over het favoriete personage van de schrijver, J. Kessels. En nu wordt J.Kessels – The novel verfilmd met rollen voor Fedja van Huêt en Frank Lammers. De film draait in het najaar van 2015 in de bioscopen. En onderstaande beschrijving lezend kan ik al niet wachten. Dat wordt vrij hilarisch.

J. Kessels is het ongelooflijke filmverhaal van de bizarre roadtrip die de literaire pulpschrijver Frans maakt met zijn favoriete personage J. Kessels. In opdracht van een onbekende rijden ze in Kessels oude Toyota Kamikaze van Tilburg naar de Hamburgse Reeperbahn, op zoek naar een vreemdgaande frikadellenhandelaar. Ondertussen wordt Frans steeds vaker geplaagd door dromen over Brigit, het meisje uit Snackbar Van Vroeger. En dan ligt er plots een lijk in de achterbak van de Kamikaze: makkelijk gevonden maar hoe kom je er vanaf?

E-boeken in cijfers

© Centraal Boekhuis

Het Centraal Boekhuis presenteerde op de Frankfurter Buchmesse de e-boekcijfers voor Nederland en Vlaanderen. In het derde kwartaal van 2014 waren er meer e-boektransacties de eerste zeven kwartalen (Q1 2010 t/m Q3 2011) van e-boektransacties bij elkaar opgeteld. E-boeken zijn dus aardig populair geworden de laatste jaren. Toch blijft het aandeel e-boeken nog steken op slechts 4,7% (95,3% koopt dus liever papieren boeken). Benieuwd naar alle cijfers? Op de site van het Centraal Boekhuis kun je een mooie infographic met alle informatie downloaden.

David Sedaris beantwoordt vragen van fans
Onlangs deed de Amerikaanse schrijver David Sedaris (een van mijn favorieten) mee aan een Reddit AMA (Ask Me Anything) en beantwoordde vragen van fans. De vragen en antwoorden kun je hier teruglezen.

Een boek zonder plaatjes
Tot slot nog dit geweldige filmpje van B.J. Novak die kinderen voorleest uit een boek zonder plaatjes. Saai? Nee hoor.

* eindelijk een excuus om een plaatje van Dolly Parton op mijn blog te zetten 🙂 Doet me trouwens bedenken dat ik nog een biografie van haar ongelezen in de kast heb staan.

2 reacties

  1. Pingback: Maandelijkse update oktober | MirandaLeest

Geef een antwoord

Required fields are marked *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.