Ondertussen op internet

Het internet staat bol van de interessante artikelen voor boekenliefhebbers. Geen tijd om alles bij te houden? Geen probleem, ik verzamelijk regelmatig de leukste artikelen voor je op mijn blog.

Nederland Leest
Nederland Leest korte verhalen 2015
Heb jij de bundel met korte verhalen van Nederland Leest al opgehaald in de bibliotheek? Ik wel, en ik vind het echt wel een ontdekking die korte verhalen. Mocht je nou net als ik niet genoeg hebben aan de korte verhalen uit jouw eigen provincie, geen probleem. Want je kunt alle edities (er is een uitgave per provincie) gewoon lezen op de site van Bibliotheek.

Korte verhalen die je de stuipen op het lijf jagen
Onlangs was het Halloween, natuurlijk de dag bij uitstek om lekker te griezelen. The Huffington Post zocht dan ook 17 griezelige korte verhalen (de verhalen zijn allemaal in het Engels) op om lekker in de stemming te komen. Maar na Halloween kun je natuurlijk ook nog prima verder griezelen. Mijn favoriet is het verhaal Royal Jelly van Roald Dahl.

Dagelijkse gewoontes van schrijvers
Ook schrijfambities? Misschien kunnen de tips van deze 12 auteurs je een stapje verder helpen. The Huffington Post verzamelde informatie over de gewoontes van onder andere Kurt Vonnegut, Haruki Murakami en Khaled Housseni. En mocht je last hebben van writers-block, Neil Gaiman vertelt wat hij in zo’n geval doet. Zie je het echt helemaal niet meer zitten? Dan beuren deze schrijvers, met hun niet-bepaald motiverende quotes je misschien een beetje op 😉

NaNoReadMo
NaNoReadMo - National Novel Reading Month - Austin KleonVeel mensen doen in november al jaren mee aan NaNoWriMo, National Novel Writing Month. Maar iemand moet die boeken straks ook allemaal gaan lezen. Dus verzon Austin Kleon als tegenhanger de National Novel Reading Month, kortweg NaNoReadMo. Ik gok dat de meeste bezoekers van MirandaLeest zo’n maand niet echt nodig hebben (en we hadden tenslotte ook vorige maand al #boektober), maar elk iniatief om meer te lezen wordt door mij toegejuicht en het is altijd leuk om te zien wat andere mensen aan het lezen zijn. Lees in ieder geval ook Austin Kleon’s 33 thoughts on reading.

Auteurs over hun favoriete boekhandels
Ik moet toegeven dat lang niet alle auteurs op dit lijstje me iets zeggen, maar dat maakt ook eigenlijk niet uit. Want het is altijd leuk om te lezen over mooie, fijne of bijzondere boekhandels. Roxane Gay ken ik dan weer wel, en die noemt The Last Bookstore in Los Angeles als haar favoriet. Leuk, want ik was daar eerder dit jaar en het inderdaad een hele bijzondere zaak met een hele aparte sfeer. Op Mental Floss vind je de favoriete boekhandels van nog 20 andere schrijvers.

Onthullingen van een boekenontwerper
Geef toe, er zijn veel boeken die je alleen maar oppakt vanwege het mooie of opvallende omslag. Vaak kijken we daarna pas naar de inhoud. Keith Hayes, die omslagen ontwerpt voor uitgever Little, Brown and Company onthult op Mental Floss een aantal van zijn werkwijzen en tips.

Vertel mij wat u leest en ik zeg u wie u bent
Ik ben altijd blij als ik iemand een boek zie lezen in de trein. En probeer altijd even een glimp op te vangen van wat ze aan het lezen zijn. Maar wat zegt het boek dat iemand leest nou over iemand? Bustle laat zien hoe je kunt vaststellen wat voor persoon iemand is op bais van zijn leesmateriaal in het openbaar vervoer.

Handige apps voor boekennerds
Technologie is ook voor boekenliefhebbers niet meer weg te denken. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld GoodReads om bij te houden wat ik heb gelezen en voor de enkele keer dat ik een pdf ontvang om te lezen gebruik ik de Kobo-app om deze op mijn iPad te lezen (omdat pfd’s op mijn e-reader nooit zo fijn lezen en de Kobo app van die leuke statistieken geeft). BuzzFeed maakte een mooi lijstje met 22 apps voor boekenliefhebbers.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.