|

Literatuur op de planken

April en mei zijn altijd fijne maanden. Natuurlijk omdat het voorjaar begint, maar ook omdat rond die tijd de nieuwe programmaboekjes voor de theaters verschijnen. Samen met een vriendin bezoek ik gemiddeld twintig voorstellingen per jaar, voornamelijk cabaret en muziekvoorstellingen. Het is altijd een genot om een nieuw schema in elkaar te puzzelen. Het schema voor seizoen 2015-2016 is al klaar en de eerste kaarten zijn al besteld.

Ook voor boekenliefhebbers is er genoeg moois in de theaters te zien. Natuurlijk veel klassiekers als Shakespeare en dergelijke, maar er is veel meer. Hieronder een aantal tips van voorstellingen met een literair tintje of die gewoon de moeite waard zijn voor boekenliefhebbers.

Bij de meeste theaters is de voorverkoop inmiddels begonnen of begint deze binnenkort, dus sla je slag.

Chez Brood
Bart Chabot schreef al de Herman Brood biografieën en tekent nu ook voor de voorstelling Chez Brood, een voorstelling die Brood zelf had willen spelen, op het podium vertellend over zijn leven. Zijn vriend Bart Chabot heeft nu, in samenwerking met Xandra Brood, een eerlijk en liefdevol muzikaal portret gemaakt.
Bekijk de speellijst van Chez Brood

Ventoux - Bert Wagendorp in het theater
Ventoux – Bert Wagendorp

Ventoux begon eigenlijk in eerste instantie als filmscript, maar er werd ook potentie gezien in het verhaal, dus werd besloten het ook als boek uit te geven. Dat werd direct een groot succes. De film, waar het eigenlijk mee begon, verschijnt later deze maand en vanaf oktober is Ventoux ook in de theaters te zien. Met rollen voor onder andere Cees Geel en Chris Tates.
Bekijk de speellijst van Ventoux

Drie akkoorden en de waarheid – Live! – Rob Van Scheers
Een van de fijnste muziekboeken van de afgelopen tijd vond ik Drie akkoorden en de waarheid van Rob Van Scheers. Op 6 september worden de liedjes uit het boek tot leven gebracht in de Kleine Komedie in Amsterdam. Een fantastische live band zal de fine fleur van het vaderlandse artiestendom begeleiden. Ik verheug me er in ieder geval enorm op en ben er bij (en nou niet allemaal alle kaartjes voor mijn neus wegkapen natuurlijk).
Meer informatie over deze voorstelling in de Kleine Komedie
Lees mijn recensie van Drie akkoorden en de waarheid van Rob Van Scheers

Ik kom terug - Adriaan van Dis en Olga Zuiderhoek
Ik kom terug – Adriaan van Dis en Olga Zuiderhoek

Al tijdens het schrijven van de roman Ik kom terug had Adriaan van Dis een toneelvoorstelling voor ogen. Hij wist ook direct wie de hoofdrol moest krijgen, Olga Zuiderhoek. Ik kom terug is een tragikomedie over een verstikkende band tussen moeder en zoon.
Bekijk de speellijst van Ik kom terug

Associëren – Wim Daniëls
Ik leerde Wim Daniëls vooral kennen van zijn taalcolumns bij het radioprogramma Spijkers met koppen, maar inmiddels schuift Daniëls regelmatig aan bij diverse programma’s om zijn visie op taal te geven. Komend seizoen gaat hij ook het theater in.
Bekijk de speellijst van Wim Daniëls

Boekenclub in de Leidse schouwburg

Boekenclub
Mijn “eigen” Leidse Schouwburg organiseert een ware boekenclub komend theaterseizoen. Voorafgaand aan de boekbewerkingen van Oeroeg en Eline Vere zijn er boekbesprekingen en na afloop kun je in de foyer, onder genot van een drankje, de toneelbewerking met elkaar bespreken.
Meer informatie over de boekenclub van de Leidse Schouwburg

De literaire brunch
De Koninklijke Schouwburg is een nieuw literair programma rijker: de literaire brunch. Er wordt onder het motto ‘In Dienst van het Woord’ steeds een Nederlandse schrijver belicht. Data voor het nieuwe seizoen zijn al bekend, de invulling is mij nog een beetje onduidelijk (is het een brunch met de schrijver erbij of wordt er alleen een schrijver besproken), maar klinkt hoe dan ook als een vermakelijke ochtend/middag voor boekenliefhebbers.
Meer informatie over de literaire brunches in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag

Voor de kids
Ook voor de jeugd is er genoeg in het theater te beleven. Wat dacht je van een musicaluitvoering van Spijt van Carry Slee (bekijk de speellijst), of een Alice in Wonderland theater- en dansvoorstelling (meer informatie) of  de sing-a-longvoorstelling Het schaap Veronica (meer informatie). En voor de allerkleinsten Woezel en Pip (bekijk hier de speellijst, nog niet bijgewerkt voor komend seizoen) of Dikkie Dik (bekijk de, ook nog niet volledige, speellijst). Je bent tenslotte nooit te jong voor boeken of voor het theater.

En eigenlijk kan ik nog wel een poosje doorgaan, want ik zag ook nog een bewerking van Tommy Wieringa’s Hier zijn de namen voorbijkomen of Bezonken rood van Jeroen Brouwers, Toon Tellegen leest voor onder begeleiding van componiste Corrie van Binsbergen, Paulien Cornelisse speelt nog haar voorstelling Maar ondertussen. Genoeg te beleven dus in het theater voor boekenliefhebbers.

Heb je nog andere mooie theatervoorstellingen gespot waar boekenliefhebbers zeker een keer naartoe moeten? Laat het weten.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.