Leidse Literaire Reeks

De zomervakanties komen eraan. Misschien heb je wel wat stedentripjes op het programma staan. Ik kan Leiden van harte aanraden. Er zijn veel leuke musea, hele fijne terrasjes, regelmatig bijzondere evenementen en een prachtige historische binnenstad.

Je kan er ook prima winkelen. En als boekenliefhebber kom je zeker aan je trekken. Zeker als je de Breestraat bezoekt, want daar zitten wel een stuk of vijf boekhandels. Van tweedehandsboeken en ramsj bij De Slegte tot Engelstalig bij de Mayflower Bookshop. En voor actuele Nederlandstalige (en Engelstalige) titels, tijdschriften en nog veel meer kun je terecht bij Kooyker, Van Stockum en De Kler.

Bij die laatste drie kun je ook (zolang de voorraad strekt) terecht voor een exclusief literair souvenir uit de sleutelstad, namelijk de Leidse Literaire Reeks. Een serie van kleine boekjes (denk aan de literaire juweeltjes) met korte verhalen, geschreven door Leidse schrijvers. Samengesteld onder redactie van auteur, journalist en Leidenaar Onno Blom. De boekjes zijn alleen verkrijgbaar in de Leidse boekhandels en in een aantal andere winkels in Leiden. Een uniek aandenken aan een dagje Leiden.

Leidse Literaire Reeks - Ilja Leonard Pfeijffer en Nico Dijkshoorn

Het is de bedoeling dat er ieder jaar twee boekjes verschijnen in de reeks. Deel 3, geschreven door Maarten ’t Hart, staat op de planning voor het najaar. De eerste twee delen, geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer en Nico Dijkshoorn, zijn nu al verkrijgbaar.

Deel 1: Karakters – Ilja Leonard Pfeijffer
Een even huiveringwekkende als hilarische brief aan zijn jongere zelf over de dag dat hij vanwege de diefstal van een boek bij De Slegte in een Leidse politiecel terecht kwam.

Deel 2: De Leidse Elvis – Nico Dijkshoorn
Dijkshoorn vertelt over zijn komst naar een nieuwbouwwijk in Leiden en zijn verbijsterende ontdekking dat de legende nog leeft.

Ik heb deze twee deeltjes gelijk toegevoegd aan mijn boekenverzameling. Beiden erg leuke verhalen en als geboren en getogen Leidenaar natuurlijk extra speciaal. Want Pfeijffer zag ik vroeger regelmatig zitten in een café/restaurant in de Breestraat (wellicht na een bezoekje aan De Slegte 🙂 in diezelfde Breestraat). Veel andere locaties uit het boek zijn ook plekken waar ik vaak kom. De herkenning bij het verhaal van Dijkshoorn is nog groter, want niet alleen woont Dijkshoorn bij mij in de buurt (of ik bij hem, maar net hoe je het bekijkt), maar ik kende het huis van de Leidse Elvis wel, maar heb me altijd afgevraagd hoe het nou zat met dat met Elvis posters beplakte huis. Dankzij Dijkshoorn weet ik nu eindelijk hoe het zit.

Zijn jullie wel eens in Leiden geweest? Ben erg benieuwd. Ook als jullie nog tips zoeken voor een dagje Leiden hoor ik het graag.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.