Boekshoppen in Leiden

Zelf ben ik geboren en getogen in Leiden, dus misschien ben ik een beetje bevooroordeeld, maar in Leiden kun je heerlijk boekshoppen. De leukste boekhandels vind je allemaal bij elkaar in de buurt, in de Breestraat. Toegegeven, niet de meest gezellige straat van de stad, want er rijden bussen doorheen. Maar wel de plek met de meeste boekwinkels per vierkante meter in de stad.

The Last Bookstore - Los Angeles
Zo kan ik me uren vermaken, een beetje door de boekhandel slenteren. Af en toe eens een boek oppakken. Heerlijk. (Dit is niet in Leiden trouwens)

Welke boekhandels vind je in Leiden?

Ik focus nu alleen even op het centrum van Leiden. Natuurlijk zijn er ook op andere plaatsen in de stad boekwinkels te vinden en is dit overzicht ook zeker niet uitputtend. Maar het zijn de boekhandels waar ik zelf regelmatig mijn boeken koop. En je vindt ze dus allemaal lekker bij elkaar in de buurt, dus makkelijk als je geen tijd of zin hebt om de hele stad door te sjouwen.

Mayflower Bookshop – Breestraat 70

Bij mijn weten de enige internationale boekhandel in Leiden, met volgens mij wel voornamelijk Engelstalige boeken. Zelf lees ik graag Engelstalig, dus ik kom hier regelmatig even snuffelen. Naast boeken hebben ze ook altijd een leuke selectie met goodies voor booknerds, zoals puzzels en kaarten. Het is een beetje een kruipdoor sluipdoor winkel, met verschillende ruimtes, maar de selectie aan boeken is enorm. Na een bezoekje aan deze winkel moet ik altijd even bijkomen, want de winkel staat ramvol en voelt voor mij soms iets te overweldigend, haha. Al moet ik zeggen dat het, sinds ze in dit pand zitten, al een stuk beter te doen is. Maar voor een ruime selectie Engelstalige boeken in Leiden moet je dus bij Mayflower Bookshop zijn.

Boekhandel Kooyker – Breestraat 89

Misschien wel de bekenste en oudste boekhandel van Leiden. Ze bestaan, door de jaren heen in allerlei diverse vormen en op verschillende adressen, al 160 jaar. Inmiddels zijn ze onderdeel van het Libris concern, maar de winkel heeft een hele eigen uitstraling. Ik liep er lang geleden nog eens een blauwe maandag stage. Kooyker heeft een uitgebreide literaire selectie. Ook vinden er regelmatig lezingen en andere evenementen plaats. En als je in de stad woont kun je online boeken bestellen die dan door een fietskoerier bezorgd worden. Een mooie manier om je lokale boekhandel te steunen.

Signeren Karin Slaughter bij boekhandel De Kler in Leiden
In 2016 in boekhandel De Kler, bij een signeersessie van Karin Slaughter

De Kler – Breestraat 161

Boekhandel De Kler heeft verschillende vestigingen in Leiden en omgeving. Bij deze vestiging in de Breestraat kom ik denk het vaakst om boeken te kopen. Een lekker ruime winkel met een uitgebreide selectie Nederlandstalige boeken, maar ook altijd een behoorlijke keuze aan Engelstalige boeken. Verder kun je er terecht voor tweedehands boeken, tijdschriften, kantoorartikelen en cadeaus. En in deze vestiging is ook altijd een mooie selectie van boeken over Leiden te vinden. Ik vind het heerlijk om hier regelmatig even een uitgebreid rondje te doen en ga dan nooit met lege handen naar huis. Zo shopte ik er een deel van mijn herfst bookhaul 2023.

De Slegte – Breestraat 73

Eerlijk is eerlijk, hier kom ik zelf niet zo vaak. Want De Slegte is natuurlijk vooral bekend vanwege de tweedehands boeken, en ik koop voornamelijk nieuwe boeken. Maar ben je wel op zoek naar gebruikte boeken, dan vind je hier een hele uitgebreide collectie. En ook heeft De Slegte een uitgebreid assortiment aan ramsjboeken. Daar kunnen soms echte pareltjes tussenzitten.

Je ziet het, de Breestraat in Leiden is de plek voor boekenliefhebbers. Heb je nog tips voor andere leuke boekhandels in Leiden? Deel ze vooral in de reacties.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.