|

Boekenweek 2016 in vogelvlucht

Boekenweek 2016Van 12 tot en met 20 maart is het weer boekenweek. Die staat dit jaar in het teken van ons buurland Duitsland, onder het motto Was ich nog zu sagen hätte. Bij besteding van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken ontvang je het boekenweekgeschenk Broer van Esther Gerritsen. En zoals inmiddels traditie reis je op de laatste zondag van de boekenweek (20 maart) gratis op vertoon van het boekenweekgeschenk. Een overzicht van alle activiteiten deze boekenweek vind je hier.

Ik moet toegeven dat ik, ondanks een Duits klinkende achternaam, niet direct heel veel heb met het thema van dit jaar. Erg bekend met Duitse literatuur ben ik niet en ik lees dan ook nauwelijks Duitse schrijvers. Voor de gelegenheid ben ik wel vorige week begonnen in De lessen van mevrouw Lohmark van Judith Schalansky. Heeft de boekenweek me indirect, want ik kocht het boek niet met de boekenweek in het achterhoofd, toch al aan de Duitse literatuur gekregen.

Natuurlijk ga ik in de boekenweek sowieso een keertje naar de boekhandel om het boekenweekgeschenk te scoren. Ik ben erg benieuwd naar het nieuwe boek van Simone van der Vlugt, Nachtblauw. En ook Big Magic van Elizabeth Gilbert, God sta me bij want ik ben onschuldig van Arjan Visser en Jij zegt het van Connie Palmen staan al een tijdje op mijn verlanglijstje. Maar het zou ook zo maar kunnen dat ik in de boekhandel weer een hoop andere fijne titels tegenkom.

De boekenweek lijkt me trouwens ook een mooi moment om mijn beloofde winactie (vanwege het tweejarig bestaan van mijn blog in januari) live te zetten. Dus hou mijn blog komende week goed in de gaten om kans te maken op mooie prijzen.

Boekenweek in de media
Op tv en in de bladen ook veel aandacht voor de boekenweek. Zestien schrijvers, onder andere Peter Buwalda en Esther Gerritsen gaan vanaf maandag 14 maart de strijd met elkaar aan in de Nationale Boekenquiz. Ik ben erg benieuwd. Abdelkader Benali nam ons mee voor een kijkje achter de schermen bij het Boekenbal in Binnen bij het Boekenbal. Speciaal voor de Boekenweek mocht Adriaan van Dis weer een keer Hier is… Adriaan van Dis presenteren. Schrijvers Rodaan Al Galidi, Katja Petrowskaja en Andrew Solomon waren te gast.

In Zin van deze maand veel aandacht voor boeken. Zo ontmoet Rick de Leeuw topauteur John Irving en staat er een mooie reportage in het blad over vijf vrouwelijke uitgevers. In Flair delen een aantal boekenvakkers het boek dat hun leven veranderde en Ester Gerritsen, Pepijn Lanen en Arie Boomsma vertellen over hun passie voor het schrijven. En Vrij Nederland heeft een Boekenweek-special.

Je hoeft je dus absoluut niet te vervelen de komende dagen. Wat zijn jullie plannen voor de Boekenweek? Welke boeken gaan jullie aanschaffen? Of zijn er evenementen die jullie gaan bezoeken?

En als ik nog een leestip van de hand mag doen. Alleen bij de Libris boekhandels is het prachtige Al wat schittert van Eleanor Catton in een extra voordelige editie (slechts € 6,95) verkrijgbaar. Aanrader!

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Om eerlijk te zijn lees ik vrijwel nooit iets van Duitse schrijvers, dus ik heb zelf ook niet veel met het thema. Ik wil wel graag het boekenweekgeschenk scoren en een dagje er gratis mee reizen. Dat staat zeker op de planning! Ik weet niet of ik verder nog naar evenementen ga.

  2. Ik ga wat meer werken tijdens de Boekenweek (in de boekhandel) en pik zo allerlei activiteiten mee, waaronder een bezoek van Jan Siebelink.

    Ik ga nog even bedenken welk boek ik ga aanschaffen. Misschien ‘Liefde tussen 5 en 7’ van Wanda Reisel of ‘De onervarenen’ van Joke van Leeuwen.

    Psssst… het moet Arjan Visser zijn!

    1. Oeps, bedankt, ik pas het gelijk aan. En werkse tijdens de boekenweek. Ik was gisteren bij jullie buren (De Kler) en daar was het al lekker druk voor de zaterdagochtend. Hopelijk bij jullie ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.