| |

Boekenfestijn Rotterdam 2016

Vorig jaar besloot ik een keertje over te slaan omdat ik al genoeg boeken in huis had. Dat is weliswaar dit jaar niet anders, maar toch vond ik het wel weer tijd om een bezoekje aan het Boekenfestijn te brengen. Dus toog ik vanmorgen richting Ahoy. Ik had mezelf een budget van 40 euro opgelegd. Niet na ingewikkelde berekeningen of iets, nee, dat was precies het bedrag dat nog in mijn portemonnee zat (op wat kleingeld na). Het leek  me wel dat ik daar een eind mee moest komen, al was het iets minder dan de 50 euro die ik in 2014 op het Boekenfestijn uitgaf.

Het was al gezellig druk toen ik rond 10.15 aankwam. Snel mijn tas afgeggeven, een trolley gepakt en toen kon ik losgaan. Mijn tactiek is altijd als volgt, ik loop één keer langs de tafels en alles wat me aanspreekt (en pak ‘m beet niet duurder is dan 7 euro) mag mee in het mandje. Vlak voor het afrekenen maak ik een laatste schifting. Dan blijkt altijd dat ik in het begin veel boeken meeneem onder het mom van ‘straks kom ik misschien niets bijzonders meer tegen, dus ik neem deze vast mee. Goh, ik denk dat ik makkelijk onder mijn budget ga blijven, ik heb pas twee leuke boeken gezien, dus deze kan ook nog wel mee.’ etc. Haha, uiteindelijk blijven die boeken vaak toch weer achter op het Boekenfestijn.

Er zijn twee hallen met boeken. In de eerste hal vooral veel non- fictie en heel veel kinderboeken. In het verleden kon ik nog wel eens fijne boeken scoren op de tafel met muziekboeken, maar ik vond er dit keer niet veel bijzonders. Dus snel door naar de tweede hal, met vooral fictie (en hobbyspullen en speelgoed).

Ook daar werd ik eerlijk gezegd niet dolenthousiast van. Best heel wat fijne titels gezien, daar niet van. Zelfs erg recente titels (zoals de nieuwe Hendrik Groen, die volgens mij pas deze week verscheen). Maar de prijzen vond ik nogal aan de hoge kant (voor het boekenfestijn dan). Het aanbod Engelstalige boeken viel me ronduit tegen. In voorgaande jaren tikte ik altijd een aardige stapel Engelstalige boeken op de kop, meestal ook voor hele fijne prijsjes (2, 3, 4 euro). Maar deze keer heb ik niet één Engelstalig boek meegenomen en zelfs niet echt titels gezien die ik wellicht mee had willen nemen. Jammer.

Boekenfestijn Rotterdam 2016, voor de schifting

Was het dan helemaal niet de moeite waard? Ja, tuurlijk wel. Want ik heb toch nog een mooi stapeltje boeken weten scoren  zie hierboven. Toen was het tijd om nog even kritisch te kijken. Die boeken die ik “voor de zekerheid” had meegenomen bleven toch achter. En één Stephen King is ook wel genoeg. Er bleven uiteindelijk acht boeken over. Allemaal Nederlandstalig (ondanks de soms Engelstalige titels):

Boekenfestijn Rotterdam 2016, aankopen MirandaLeest

Speler 1 – Douglas Coupland. Ik las al meerdere boeken van Coupland. Hij kan altijd mooi de uitwassen of extremen van de tijdgeest benoemen en met humor beschrijven.
6 tot 8 zwarte mannen – David Sedaris. Sedaris is één van de meest grappige schrijvers die ik ken en één van de beste vertellers. Dit zijn Sinterklaas- en Kerstverhalen van zijn hand.
King goes to the movies – Stephen King. Ik had ook Misery in mijn mandje, maar besloot toch deze mee te nemen. In dit boek geeft King zijn visie op de verfilmingen van een aantal van zijn thrillers. Aangezien ik ook al enorm genoot van zijn boek over het schrijfproces, hoop ik dat deze ook weer zo fascinerend zal zijn.
De repetitie – Eleanor Catton. Haar boek Al wat schittert vond ik geweldig, dus ben benieuwd naar haar andere werk.
Fear and Loathing in Las Vegas – Hunter S. Thompson. Een klassieker waar ik al langer benieuwd naar ben. Wordt op de achterflap omschreven als ’the best book on the dope decade’. Dat klinkt goed.
Battleborn – Claire Vaye Watkins. Stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Korte verhalen over het Amerikaanse westen. Eigenlijk boven mijn maximale boekenfestijnlimiet (want 9,99 euro), maar besloot ‘m toch maar mee te nemen. Met 20% korting (zie mijn tip onderaan deze post), toch nog voor een fijn prijsje.
Ik mooi praten – David Sedaris. Ik zocht eigenlijk iets van Bill Bryson, voor mijn komende winactie vanwege het tweejarig bestaan van mijn blog, maar ze hadden niets van Bryson. Dan maar de minstens even geestige David Sedaris meegenomen. Maar het kan zijn dat ik toch nog even doorspeur naar een boek van Bryson voor de winactie. Of misschien geef ik wel een Sedaris en een Bryson weg straks. Wie zal het zeggen 🙂
De lessen van mevrouw Lohmark – Judith Schalansky. Haar pocketatlas van de afgelegen eilanden vond ik enorm leuk. Over dit boek heb ik ook veel goeds gehoord en gelezen, dus dat maakte nieuwsgierig.

Al met al dus toch nog best aardig geslaagd. En, bovendien, ook nog binnen budget gebleven, want ik rekende uiteindelijk € 38,90 af. Bij bol.com zou ik voor dezelfde boeken zo’n 110 euro af hebben moeten rekenen. Toch weer 70 euro bespaard (nee, niet echt, weet ik ook wel, maar toch). Kijk, dan vallen die prijzen toch eigenlijk best wel weer mee.

Ga je ook nog naar het Boekenfestijn? Of ben je al geweest? Wat vond jij van het assortiment? En heb je nog fijne boeken gekocht?

Het boekenfestijn is nog tot en met zondag 31 januari in Ahoy, Rotterdam. Openingstijden en overige informatie (en data en locaties voor de rest van het jaar) vind je op de site van het Boekenfestijn.

Tip: Print de kortingsbon uit die je krijgt als je geabonneerd bent op de Boekenfestijn nieuwsbrief. Je krijgt hiermee namelijk 20% korting op je duurste aankoop! Misschien is dit al langer, maar twee jaar geleden volgens mij nog niet, dus ik had de bon al bijna weggegooid. Je kunt de bon ook gebruiken voor een (gratis) boek van de tafel met actieboeken. Dat zijn over het algemeen boeken die je nog niet wilt hebben al kreeg je ze gratis (met een bon van het boekenfestijn bijvoorbeeld ;-)), dus ik zou gewoon voor die 20% korting op je duurste aankoop gaan.

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Zo jammer dat je Parnassia niet mee hebt genomen van Josha Zwaan. Dat is echt een mooi boek en al wat ouder, het was vast niet duur. En een oorspronkelijk nederlandstalig boek, maar dat is vooral mijn eigen smaak en voorkeur. Veel leesplezier met je aanwinsten.

    1. Hoi Janni, Parnassia is inderdaad prachtig. Heb hem al gelezen. Had hem mee als mogelijke prijs voor de winactie, maar uiteindelijk voor een andere prijs gekozen 🙂

      Was sowieso een goede deal, was het boek + dwarsligger om weg te geven. Voor 6 of 7 euro.

  2. Wat jammer dat het wat tegenviel, maar toch een mooi aantal boeken! De kinderboeken in de eerste hal, waren dat echt boeken voor jonge kinderen, of ook Young Adult boeken? Vorige keer waren er namelijk niet enorm veel YA-boeken, al ben ik wel van plan morgen een lange treinreis te maken om toch weer te gaan.

    1. Hoi Edriënne, in die eerste hal waren er vooral kinderboeken. Young adult boeken waren er ook volop, weet niet meer precies of dat in die eerste of tweede hal was. Maar als ik me goed herinner heb ik zeker 2 rijen met young adult boeken gezien, dus ik denk dat daar vast wat leuks voor je bijzit. Veel plezier vast als je nog gaat.

  3. Ik vond het aanbod ook tegenvallen en heb uiteindelijk 4 boeken gekocht. Volgens mij waren we er tegelijkertijd. Ik liep rond kwart over 11 volgens mij de hal binnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.