|

Boeken in het theater 2017/2018

Deze periode is echt mijn favoriete tijd van het jaar. Niet alleen omdat het weer steeds beter wordt, het langer licht is en we kunnen genieten van een aantal extra vrije dagen vanwege Hemelvaart en Pinksteren. Maar vooral omdat dit de periode is om kaarten te bestellen voor volgend theaterseizoen. Sterker nog, alle kaarten van mijn wensenlijstje zijn al binnen. En ik verheug me nu al op de 29 (!) voorstellingen waar vriendin I. en ik samen naar toe gaan.

Voor boekenliefhebbers zijn er ook genoeg redenen om eens een avondje naar het theater te gaan. Want er zijn veel bewerkingen van boeken te zien en een ook is menig auteur in de schouwburg te bewonderen. De ideale gelegenheid dus om eens op een heel andere manier te genieten van je favoriete boek. Of om juist eens je niet-lezende partner, moeder of vriendin te laten genieten van je favoriete boek.

Toen ik de programmaboekjes voor seizoen 2017-2018 aan het doorspitten was kwam ik een aantal voorstellingen tegen die zeker in de smaak vallen bij lezers. Veelal zijn de voorstellingen in het hele land te zien, waar dat niet het geval is staat dit nadrukkelijk vermeld. Kaarten bestellen doe je natuurlijk bij het theater. Bij de meeste theaters is de verkoop inmiddels al begonnen.

De man van je leven - Arthur Japin in het theater met Liz Snoijink, Porgy Franssen en Susan Visser
De man van je leven – Arthur Japin

Arthur Japin heeft zelf zijn boek De man van je leven bewerkt voor het theater. In deze sprankelende komedie zijn de hoofdrollen weggelegd voor Liz Snoijink, Porgy Franssen en Susan Visser. Dat klinkt in ieder geval vast als een hele fijne combinatie.
De voorstelling is vanaf oktober 2017 in het het hele land te zien. Klik hier voor de speellijst van De man van je leven naar het boek van Arthur Japin

Pogingen om iets van het leven te maken - Hendrik Groen in het theater
Pogingen om iets van het leven te maken – Hendrik Groen

Het succesboek van de afgelopen jaren. Zelfs mijn moeder heeft het met heel veel plezier gelezen (en die is niet zo’n lezer). Een theaterversie van het stuk kon natuurlijk niet uitblijven. Heel benieuwd of de belevenissen van de bejaarde Hendrik en zijn vrienden in het theater ook zo in de smaak vallen. Het concept is in ieder geval bijzonder, jonge acteurs zullen de rollen spelen en in ieder stad zullen ook bewoners van een plaatselijke zorginstelling te zien zijn in de voorstelling. Met onder andere Plien van Bennekom in de rol van directrice.
Vanaf november 2017 in het hele land te zien. Klik hier voor de speellijst van Hendrik Groen – Pogingen om iets van het leven te maken

Lunchpauzeverhalen in de Kleine Komedie
Lunchpauzeverhalen met Kees van Kooten

Iedere laatste vrijdag van de maand kun je in de Kleine Komedie rond lunchtijd voorgelezen worden. Bekende auteurs, zoals bijvoorbeeld Tommy Wieringa, lezen verhalen van andere auteurs voor. De schrijvers voor komend seizoen zijn nog niet allemaal bekend, maar op 24 november staat Kees van Kooten op het programma. En als iemand fijn kan voorlezen dan is hij het wel.
Kaarten voor deze voorstelling zijn vanaf 20 mei 10.00 uur te bestellen via de site van de Kleine Komedie

Theatercollege Arjen Lubach in de Leidse schouwburg
Theatercollege van Arjen Lubach
De meeste mensen kennen hem waarschijnlijk vooral als host van Zondag met Lubach. Maar Arjen Lubach schreef ook een aantal uitstekende boeken. Hoewel ik hem het succes van Zondag met Lubach van harte gun, zou ik het toch ook niet heel vervelend vinden als hij weer eens een nieuw boek schreef. Maar goed, op 11 en 18 december is hij te gast in de Leidse schouwburg voor een theatercollege waar hij zal vertellen over de inzichten die hem hebben gebracht waar hij nu is. 11 december is al uitverkocht, je kunt nog wel op de wachtlijst, voor 18 december zijn nog kaarten. Volgens mij is dit theatercollege ook in andere theaters te zien (in ieder geval in Stadstheater Zoetermeer op 13 december), dus kijk vooral ook even op de site van je eigen theater.
Kaarten voor het theatercollege van Arjen Lubach zijn te koop via de site van de Leidse Schouwburg

Ma van Hugo Borst in het theater met Eric Corton
Ma – Hugo Borst

Tragikomische solovoorstelling gebaseerd op het prachtige boek Ma van Hugo Borst. Een liefdevol portret van de aftakeling van een moeder in de woorden van haar zoon. Zijn dilemma’s, angsten én moederliefde worden vertolkt door Eric Corton.
Vanaf januari 2018 in het hele land te zien. Klik hier voor de speellijst van Ma naar het boek van Hugo Borst

Vele hemels boven de zevende van Griet op de Beeck in het theater
Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck
Alle boeken van Griet op de Beeck vond ik wonderschoon, maar Vele hemels boven de zevende vond ik echt het allermooist. Ik heb aardig wat traantjes gelaten tijdens het lezen, dus vergeet vooral geen tissues mee te nemen naar het theater (gelukkig is het daar altijd donker). De cast bestaat uit Henriëtte Tol, Hanne Arendzen, Peter Bolhuis, Stefan Rokebrand en Anne Lamsvelt. Onder regie van Ursul de Geer.
De voorstelling is vanaf februari 2018 in het hele land te zien. Klik hier voor de speellijst van Vele hemels boven de zevende naar het boek van Griet op de Beeck

Maar er is meer
Want je kunt ook nog naar Brieven uit Genua en La Superba (kan ik helaas nog geen speellijst van vinden, dus check je lokale theater) van Ilja Leonard Pfeijffer. Of Brieven aan mijn dochter van Abdelkader Benali (samen met Lavinia Meijer). Godverdomse dagen op een Godverdomse bol van Dimitri Verhulst. De Leidse schouwburg organiseert een boekenclub, waar je voorafgaand aan de voorstelling met andere boekenliefebbers het boek bespreekt. En op 8 januari 2018 presenteert uitgeverij de Harmonie de voorjaarsaanbieding in de Kleine Komedie (ik was daar in 2015, 2016 en 2017 bij, aanrader!).

Heb ik nog voorstellingen gemist? Of organiseert jouw lokale theater een evenement voor boekeliefhebbers? Laat het hieronder weten

Eerst nog even inlezen? De boeken van de uitgelichte voorstellingen bestel je via onderstaande links eenvoudig op Bol.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.