Boeken als hoorspel

Jaren terug luisterde ik veel naar luisterboeken. De laatste maanden komt het er niet zo veel meer van, ik luister nu eerder naar een podcast dan naar een luisterboek. Toch wel jammer, want een luisterboek is een hele fijne manier om een boek te ervaren. En bovendien een prima manier om te helpen een saai klusje vol te houden of reistijd te overbruggen. Maar nu heb ik een perfecte combinatie tussen luisterboeken en podcasts gevonden: het hoorspel!

Dat klinkt echt enorm jaren vijftig. Als in, met de hele familie rond de radio en dan aan de knoppen draaien, een hoop geruis, tot de juiste zender gevonden is en het luisteren kan beginnen. Gelukkig heeft de NTR een moderne draai kunnen geven aan het hoorspel, want deze variant is gewoon te downloaden als podcast. Wel zo makkelijk. En een groot voordeel ten opzichte van een luisterboek, iedere aflevering begint met een korte samenvatting, dus als je even een tijdje niet geluisterd hebt ben je zo weer bijgepraat.

Hoorspel Bonita Avenue - Peter Buwalda

Waar een luisterboek meestal door één persoon wordt voorgelezen, wordt het hoorspel gebracht door verschillende acteurs en zijn er ook allerlei geluiden toegevoegd waardoor de personages en het verhaal nog meer tot leven komen. Ik heb net geluisterd naar Bonita Avenue van Peter Buwalda, met rollen voor onder andere Georgina Verbaan (als Joni) en Waldemar Torenstra (als Aaron). Het is sowieso al leuk om tijdens het luisteren een beetje te raden wie je nu toch weer hoort (“He, is dat nou… ja, kom nou, dat is toch Bob Fosko, of niet dan?”). Gelukkig wordt iedere aflevering afgesloten met een aftiteling, waar iedereen die aan de podcast heeft meegedaan netjes afgekondigd wordt.

Dit hoorspel (Bonita Avenue) bestaat uit twintig afleveringen van ieder ongeveer een half uur. De extra geluiden zoals dichtslaande deuren, rinkelende glazen en een spannend muziekje (dat overigens precies dat juiste, beetje ouderwetsige soapgeluid heeft) aan het begin en einde van de aflevering maken het geheel extra meeslepend.

Omdat ik het boek niet heb gelezen kan ik niet zeggen in hoeverre het hoorspel het boek volgt en of het het complete verhaal is of een verkortte versie. Maar ik vond het in ieder geval enorm geslaagd om op deze manier het verhaal te luisteren. Van mij mag de NTR dan ook nog wel een aantal boeken aanpakken en als podcast uitbrengen.

Er is ook nog een hoorspel van Het Bureau van J.J. Voskuil. De serie boeken staat al jaren te verstoffen in mijn boekenkast, ben er al meerdere keren in begonnen, maar het wil niet echt vlotten. Dus binnenkort ga ik gelijk verder met Het Bureau, wellicht kom ik er deze keer wel doorheen. Al zal ik er wel even zoet mee zijn, de podcast van Het Bureau beslaat maar liefs 287 afleveringen!

Ook luisteren? Je kunt beide hoorspelen beluisteren op de site van NTR:
Bonita Avenue – Peter Buwalda
Het Bureau – J. J. Voskuil

Of, nog makkelijker, je kunt ze gewoon als podcast (gratis!) downloaden op je telefoon of tablet, bijvoorbeeld via iTunes.
Klik hier voor Bonita Avenue van Peter Buwalda
Klik hier voor Het Bureau van J. J. Voskuil

Toch liever de boeken lezen (of wil je die gewoon alsnog in je boekenkast), je bestelt ze op Bol.com.
[bol_product_links block_id=”bol_55ffca9ab46db_selected-products” products=”9200000007452410,666827290,666827292,666827294,666827296,666827299,666827301,666827303″ name=”blog” sub_id=”hoorspel” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

3 gedachten over “Boeken als hoorspel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.