|

Bladerboeken: Maps of the World

A Map of the WorldIk heb de laatste tijd ineens iets met kaarten en plattegronden. Ik ben al even bezig in het boek Op de kaart van Simon Garfield, een boek over de geschiedenis van het kaartenmaken met bijzondere verhalen, vermakelijke anekdotes en mooie illustraties. Tijdens de Boekenweek schreef ik een blog over de site They Draw and Travel, waar reizigers hun zelfgemaakte kaarten en plattegronden kunnen uploaden. De site staat vol creatieve kaartjes. En terwijl ik voor dat blogartikel op zoek was naar het bijbehorende boek (dat helaas niet bestaat) kwam ik Maps of the World tegen. De wereld uitgebeeld door illustratoren en designers.

Wat een beauty van een boek! En een boek van formaat ook, denk aan de Grote Bosatlas van vroeger op school, qua formaat. In het boek vind je kaarten in allerlei vormen, geschilderd, getekend, digitaal ontworpen, knipkunst, collages. Allemaal even prachtig. Hieronder een aantal van mijn favorieten (om meer van de kunstenaar te zien kun je op het plaatje klikken of op de naam). Maar eerlijk gezegd, iedere keer dat ik er doorheen blader vind ik weer nieuwe favorieten.

A Map of the World - Places in America door Oliver Jeffers
Places in America van Oliver Jeffers. Olieverf op hout.
A Map of the World - Barcelona Map door Anna Härlin
Barcelona Map door Anna Härlin, gemaakt voor het tijdschrift CUT dat zich richt op DIY, design, mode en crafting. Een soort pop-up kaart.
A Map of the World - Amsterdam door Lorenzo Petratoni
Amsterdam door Lorenzo Petratoni. Zwart/wit met vintage afbeeldingen. Met behulp van verschillende perspectieven, mensen, architectonische details, etc maakt hij een eigentijdse weergave van de stad.
A Map of the World - Planet Bristol door Andy Council
Planet Bristol door Andy Council. Een digitaal gemaakte kaart
A Map of the World - OPS2 Almanach door Antoine Corbineau
OPS2 Almanach door Antoine Corbineau
A Map of the World - London door Famille Summerbelle
London door Famille Summerbelle. Knipkunst en geknipt uit 1 vel papier. Wat een werk moet dat zijn geweest.

Nog meer voorbeelden zien uit het boek? Kijk op de site van de uitgeverij, Gestalten. Als je het boek daar bestelt krijg je er bovendien een gigantische poster bij van de kaart die ook op de cover staat.

Dit is echt precies wat een bladerboek is voor mij. Prachtig vormgegeven, en iedere keer dat je er doorheen bladert vallen je weer nieuwe details op. Zoveel verschillende stijlen komen er ook in voor dat ik me niet kan voorstellen dat het boek ooit gaat vervelen. Het is even een uitgave (misschien is dit wel het duurste boek dat ik ooit kocht), maar wat mij betreft de prijs echt meer dan waard.

[bol_product_links block_id=”bol_5332a8487434d_selected-products” products=”9200000010091281,9200000010017567″ name=”blog” sub_id=”mapoftheworld” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.