| |

Bladerboeken: Groots en meeslepend leven – Lou Niestadt

Groots en meeslepend leven van Lou Niestadt

Ik had al eerder van art journaling gehoord. Een art journal is eigenlijk een visueel dagboek. Dus je schrijft er niet alleen maar in, zoals een traditioneel dagboek, maar je kunt er ook in tekenen, schilderen of er plaatjes in plakken. Eigenlijk alles wat je maar wil om het dagboek visueel aantrekkelijk te maken en je herinneringen visueel vast te leggen.

De pogingen die ik had gedaan om zelf een art journal te maken hield ik nooit lang vol. Want ze waren altijd veel te tijdrovend (met verf, die uren moet drogen) en veel te ambitieus (het moet iedere dag en dan ook nog iedere dag reuzeboeiend). Maar op 1 september 2012 bezocht ik samen met vriendin Ilona Manuscripta in Amsterdam. We deden mee aan een mini-workshop van Lou Niestadt over art journaling. Dit naar aanleiding van het uitkomen van haar boek Groots en meeslepend leven. In dit handgeschreven en geïllustreerde boek laat Lou Niestadt zien hoe je dankbaarder kunt zijn voor wat je hebt en dat je dagelijkse beslommeringen niet saai zijn, maar juist het echte leven zijn. Het boek is dan ook een ode aan de dagelijkse sleur. Een reminder voor iedereen om eens wat minder te leven volgens ‘als… dan’ (als ik 10 kilo lichter ben, dan ga ik beginnen met hardlopen, als ik een nieuwe baan heb, dan word ik gelukkig), maar wat meer te genieten en stil te staan bij het leven van alledag. En daar heeft iedereen wel eens even behoefte aan. En als het dan ook nog zo mooi vormgegeven is als het boek van Lou dan is dat helemaal een feestje om te lezen.

Groots en meeslepend leven - Lou Niestadt
Een voorbeeld uit het boek Groots en meeslepend leven van Lou Niestadt
Groots en meeslepend leven - Lou Niestadt
Bibliografie achterin het boek, helemaal uitgetekend in plaats van een saaie opsomming

Door de workshop van Lou werd ik weer enthousiast over art journaling. En bedacht dat ik het toch wel een erg leuke vorm vind om mijn herinneringen vast te leggen. Ik begon dus die zelfde avond weer met een art journal. Een klein exemplaar dit keer, en met niet al te veel ingewikkelde benodigdheden. Een pen en wat kleurpotloden. En nu, ruim 1,5 jaar later art journal ik nog steeds. Niet iedere dag en er zijn soms weken bij dat ik er niet aan toe kom, maar ik keer altijd weer terug naar mijn art journals. Ik heb inmiddels al een aardig stapeltje gevulde journals. Tegenwoordig gebruik ik altijd mijn zwarte Faber Castell PITT artist pennen om te tekenen. Inkleuren doe ik met de gekleurde PITT artist pennen en de laatste tijd ook veel met NEOCOLOR II krijtjes van Caran d’Ache. Die, als je er met een nat kwastje overheen gaat, een  mooie waterverf look geven.

Art journals Miranda Schuchhard

En hoewel ik nog steeds met veel jaloezie kan kijken naar mensen die echt goed kunnen tekenen, blijf ik ook gewoon lekker tekenen. Op mijn manier. De ene keer iets beter gelukt dan de andere keer. Maar dat doet er niet toe, als ik door mijn art journals blader en een bepaalde tekening zie, weet ik vaak weer precies het gevoel van die dag op te roepen. Bovendien is het een heerlijke ontspannende manier om even creatief bezig te zijn. En met een leven waar ik veel achter de pc zit, is dat een fijne afwisseling.

Hieronder een aantal voorbeelden uit mijn eigen art journal uit 2013.

Art Journal MirandaLeest.nl
Meestal schrijf ik ook wel iets in mijn journal. Maar blijkbaar gebeurde er deze dag niets bijzonders. Dus legde ik alleen mijn Maja de Bij sokken vast.
Art Journal MirandaLeest.nl
Vakantie geboekt!
Art Journal MirandaLeest.nl
Blij met mijn rietjes van Flying Tiger
Art Journal MirandaLeest.nl
High tea en een rondvaart in Amersfoort met vriendinnen
Art Journal MirandaLeest.nl
Naar het Sinterklaasgala voor volwassenen, waar ik een spuuglelijke spiegel won, maar wel de blits maakte met mijn minimijter
Art Journal MirandaLeest.nl
Ik ben dol op infographics. Ik maakte er dan ook een voor mezelf over mijn leesgedrag van 2013.

Houden jullie een dagboek bij? Of een art journal?

Benieuwd naar het boek van Lou Niestadt? Je bestelt het op bol.com. Ook haar tweede boek, Less is luxe is de moeite waard. Een aanrader is trouwens ook haar nieuwsbrief (inschrijven via de website van Lou Niestadt). Je ontvangt dan iedere week inspiratie, tips en mooie art journal pagina’s van Lou.

[bol_product_links block_id=”bol_532956d7d120f_selected-products” products=”9200000005399581,9200000016170801″ name=”blog” sub_id=”louniestadt” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Jemig wat leuk!!! Ik zie tegenwoordig wel veel mensen op Instagram die aan “Filofaxen” doen maar dit vind ik 10 keer leuker om te zien. En wat teken jij mooi Miranda.

    Ik heb nog een aantal lege dunnere Moleskine boekjes liggen, wie weet moet ik ook eens een poging wagen?

  2. Wat super leuk!! Ik ben gek op notitieboekjes en hou er van alles in bij. Eentje gebruik ik inderdaad om elke dag op te schrijven wat ik gedaan heb. Leuk om terug te lezen.

  3. Leuk gedaan zeg! Ik vind dat je heel mooi kan tekenen. Ik ben op dat vlak niet zo creatief, maak wel altijd plakboeken van vakanties en zo. Een echt dagboek bijhouden heb ik al sinds mijn puberjaren niet meer gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.