Art journal onderwerpen – deel 1

Waar maak je dan art journal pagina’s over? Nou, over alles eigenlijk. En soms ook over niets. Want het hoeven echt niet perse altijd hele bijzondere dingen te zijn die in je art journal terecht komen. Juist de dagelijkse, kleine dingen zijn ook heel leuk om te verwerken. Of soms kan het creëren van een kleurrijke pagina zonder tekst of betekenis al genoeg zijn. In deze blog deel ik een aantal ideeën voor het maken van leuke art journal pagina’s, volgende week volgt deel 2 met art journal onderwerpen.

Lijstjes

Lijstjes zijn altijd fijn. Ik maak regelmatig een happy list of juist een lijst met irritatiefactortjes (heerlijk om soms even al je ergernissen van dat moment van je af te schrijven). Maar heb ook lijstjes met favoriete series, gelezen boeken, goede voornemens, plekken die ik nog eens wil bezoeken, een bullshit bingo lijstje (met van die vreselijke termen die je vaak op kantoor hoort, die heb ik een tijdje bijgehouden, haha), theatervoorstellingen waar ik heen ga, vogels die ik heb gespot en noem maar op. De ene keer noteer ik ze gewoon redelijk simpel, met bijvoorbeeld alleen een mooie kleurrijke kop. En andere keren maak ik er wat meer werk van, door bijvoorbeeld alle items van het lijstje op een gekleurd labeltje te schrijven en die op te plakken, of door gekleurde cirkeltjes te stempelen en daar de items in te schrijven, of in het geval van de vogeltjes de vogels te tekenen. Zo wordt een simpel lijstje al snel een gezellige pagina in je art journal.


Verpakkingsmateriaal of stickers

In mijn art journal reserveer ik vaak een pagina waar ik allerlei verpakkingsstickers inplak. Iedere keer als ik iets heb met een stickertje dan blader ik naar die pagina en plak het erbij. Stickers van fruit, stickers die achterop boeken zitten, bonusstickers, maatstickers van kleding, etc. Ook altijd een leuke manier om te zien wat voor soort dingen je koopt.


Swatchen

Kunstenaars ‘swatchen’ vaak nieuwe materialen. Een manier om nieuwe materialen uit te proberen. Om te kijken hoe de kleur uitkomt, wat het doet met je papier, of wanneer je het vermengt, etc. Maar dus ook een goed idee voor een art journal pagina. Als ik nieuwe markers heb gekocht, of ineens weer een fase heb dat ik een bepaald materiaal heel vaak gebruik dan vul ik vaak ik een pagina met alle verschillende kleurtjes. Ziet er sowieso heel feestelijk uit, maar kan ook handig zijn om later nog eens te checken hoe een bepaalde kleur ook weer uitkomt op papier. En zoals bij de swatchpagina met de Tombow Dual Brush pens werd ik ook helemaal fan van het effect van de dikke en dunne lijnen, dus dat gebruik ik ook regelmatig als achtergrondje op een pagina. Maar het ziet er ook gewoon heel fijn uit zo’n kleurrijke pagina.


Toevallige collage gedichten

Hoe ik dit precies moet nemen weet ik eigenlijk niet. Het is een mix van collage en een gedichtje, waarbij het gedichtje bestaat uit de tekst op de achterkant van de afbeelding of uitgeknipte koppen. Ik noem het maar even toevallige collage gedichten bij gebrek aan beter. Hiervoor gebruik ik afbeeldingen die op de andere kant tekst hebben. Woorden en korte zinnen die me aanspreken snijdt ik voor driekwart uit, zodat ik ze om kan klappen. Die gekozen teksten liggen dan als het ware op de afbeelding. Een paar van die zinnetjes gecombineerd vormen dan een klein gedichtje. Meestal zonder diepere betekenis, maar vaak blijkt toch dat er een bepaald thema inzit. Zoals bijvoorbeeld de afbeelding rechts, dat bleek eigenlijk best goed aan te sluiten bij mijn eigen piekerige aard:

Twijfelen mag
O, de onrust
een hoofd vol donderwolken
heen-en-weer
Wij blijven in verwarring achter
twijfelkonten

En bij de pagina links had ik een aantal opvallende koppen uit een tijdschrift geknipt. Niet doorvertellen, ik ben een sucker voor peentjes zweten. Verrukkelijk toch? Bijna een soort kop van een roddelblad. Maar in combinatie met die afbeelding (uit een geschiedenistijdschrift) vind ik het weer heel grappig.


Tekeningen

Foto’s zijn leuk, maar soms is het nog veel leuker om iets te tekenen in je art journal. Ik moet gelijk eerlijk toegeven dat het bij mij ook regelmatig totaal anders uitpakt dan ik had gehoopt. Maar meestal ben ik achteraf toch best tevreden. Ook als het niet perse 100% lijkt. Het gaat tenslotte om het proces (toch?). Zo tekende ik (links) een verslag van een paar bijeenkomsten van een duincursus die ik in 2022 volgde. Als ik het zie dan denk ik gelijk weer terug aan de excursie die we maakten. En op de foto rechts legde ik een paar dingen vast, van een fijne wandeling (met een mooi vlonderpad) tot zoiets simpels als de aanschaf van een huishoudelijk apparaat.


Hopelijk heb je wat inspratie gekregen voor je eigen art journal met deze ideeën. Deel hieronder vooral nog meer leuke tips als je die hebt. Of een linkje naar je eigen art journal pagina’s.

Lees ook art journal onderwerpen deel 2.

Art journal materialen kopen?

Je hebt absoluut geen speciale materialen nodig om in een art journal te werken. En ook zeker niet dezelfde materialen als die ik heb gebruikt. Maar hieronder vind je een kleine selectie van de materialen die ik op bovenstaande pagina’s heb gebruikt, of wat daar sterk op lijkt. Verder gebruik ik ook vaak dubbelzijdig tape en lijmrollers (beide van de Action), washi tape, afbeeldingen uit tijdschriften, mooie papiertjes, stickers en alles wat ik maar in huis heb. Heb je nog een vraag over materiaal van een specifieke pagina hierboven? Laat het vooral weten via de reacties, dan probeer ik het te beantwoorden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.